7 водни богатства на Русия

На 22 март целият свят празнува Деня на водата. Проблемът с прясната вода все повече се задълбочава. Днес вече цената на бутилка вода е равна на цената на литър бензин. Скоро водата може да се превърне в «златен ресурс», а Русия да бъде неговият главен износител.

1 Езерото Байкал

bogat 2

19 % от всичката прясна вода на света е в едно езеро, което е 4/5 от водите на Русия. Затова езерото Байкал се възприема като решение на всички проблеми на Русия с прясната вода за дълги години. Ако си припомним, че един на всеки пет човека чувства липса на питейна вода, то в бъдеще Байкал ще бъде много по-доходоносен от петролните кладенци. Въпреки това водите в Байкал не са чак толкова неизчерпаеми. Въпреки рекордната дълбочина и 336 вливащи се реки, водата на езерото се възстановява доста по-дълго от речната вода, която е основен източник на прясна вода. Освен това еколозите се боят от екологични замърсявания. Най-много опасения предизвиква река Хайлар, която минава на границата с Китай и се ползва и от двете държави. Днес това е един от най-замърсените обекти в Забайкалието.

2 Река Волга

bogat 3

Река Волга е толкова широка, колкото и руската душа. Дори първото название на реката звучало като «Ра» – «щедра». Най-голямата река в Европа и днес е щедра на дарове, само малко е загубила от широчината си. Единадесет хидроелектроцентрали и тринадесет язовира не са шега. Голяма част от територията на реката вече се е превърнала в блато и процесът продължава. Най-голямата река в Европа се смята и за най-замърсената. Ако безумната експлоатация продължи, то скоро главната река на Русия ще изгуби своето значение на източник на прясна вода.

3 Река Амур

bogat 4

На планетата са останали само три големи свободни реки, неоградени от язовири, и една от тях е Амур. Днес това е най-перспективната златна жилка на Русия по въпроса за износ на прясна вода. Работата е там, че днес най-много се нуждаят от вода не Кения или Нигер, а Китай, където има недостиг на вода в повече от 300 града. Според прогнозите, в скоро време ще има нужда в Китай да се внасят 240 милиарда кубически метра вода. Затова левите притоци на Амур обещават в близко бъдеще да се превърнат в една от основните точки в руско-китайската търговия.

4 Подземните води

bogat 5

Днес това са най-чистите източници на прясна вода и са основна част от водния фонд на Русия. Най-много запаси има в Сибирския окръг (около 28,9% от всичките запаси на Русия), където те непрекъснато се попълват за сметка на топенето на вечните ледове. Само от там ежедневно се извличат 1,6 млн м3 вода. Статистическите данни показват, че са усвоени само 15 % от хранилищата на подземни води. В условията на възможен дефицит на питейна вода в близко бъдеще, по-точно през 2050 година, както предсказват хидролозите, подземната вода може да стане «втори нефт».

5 Арктическият ледник

bogat 6

Според експертите на ООН, след 40 години нуждите на човечеството от храна и вода ще се увеличи със 70%, което ще наложи мобилизирането на 90% от световните ресурси на прясна вода. В тези условия може да се стигне до използване на ледниците. В ледените шапки на Земята са замразени около 25 млн км3 вода. За Русия това са морските ледове на Арктика. Само през лятото, когато започва да се топи този природен лед, може да се добие повече от 7000 км3 прясна вода. Това количество превишава употреба на вода в света.

6 Васюганското блато

bogat 7

Блатата, толкова необичани и зловещи места в културата, са прекрасни филтри за прясна вода и още едно хранилище на този ценен ресурс. Европейските страни, безсмислено изсушили блатата си през XVIII-XIX век, днес, когато човечеството по-отблизо опозна тези явления на природата, могат да завиждат на толкова богатата на блата Русия. Да вземем, например, Голямото Васюганско блато между реките Об и Иртиш. То заема територия от 500 км. В Европа не би имало място за такъв гигант. Днес Васюганското блато е един от основните източници на прясна вода за четири области (Томска, Новосибирска, Омска, Тюменска). Много сибирски реки започват от Васюганското блато. На територията му има 800 хиляди езера.

7 Атмосферната влага

bogat 8

Учените виждат бъдещето в разработването на нови методи за получаване на питейна вода от атмосферната влага. Още през 90-ти били изобретени първите инсталации за кондициониране на вода, които могат да събират около 20–30% от водните пари от един кубически метър въздух. Между другото, в Русия активно изучават перспективите за използване на атмосферната влага при гасенето на горски пожари по време на сухите сезони.

Миниатюри: cyrillitsa.ru

Снимки: wikipedia.org

Алиса Муранова

Источник: 7 водных богатств России

© Русская Семерка russian7.ru

error: Съдържанието ни е авторско!