В Одеса погребват загиналите на 2 май от ръцете на националистите

ОДЕСА. В Одеса погребват първите загинали в областния Дом на профсъюзите, който беше подпален от украинските националисти на 2-и май. В огъня изгоряха живи 46 души, повече от 200 бяха ранени. Много от загиналите е трудно да се идентифицират. Много от разпознатите са жители на Одеса.

Във всики храмове на Руската Православна църква на Одеската епархия са извършени заупокойни богослужения в памет на жертвите на престъпната акция на радикалите, започнато е събиране на средства в помощ на ранените и семействата на загиналите.

В Одеса е извършено масово убийство. Същото, както в годините на Великата Отечествена война, когато фашистите изгаряха хората, точно така постъпиха с мирните жители , без оръжие. Убиха ги просто затова, че имаха друга гледна точка“, – заявил бившият губернатор на областта, депутатът Николай Скорик, изразявайки общото настроение, което цари сред обикновените жители на града, които не само са потресени от трагедията, но и са възмутени от това, че оживелите са били арестувани.

Вечерта около хиляда граждани блокирали зданието на Одеското МВР с настояване да бъдат освободени всички задържани. Били са освободени 67 от над стотици привърженици на федерализацията. Хората посрещали, освободените с викове „Един за всички, всички за един!“, „Одеса няма да прости“, „Долу Бандера“.

Обаче, преди това 42 от задържаните са били ескортирани от киевските власти в центъра на страната. За това е съобщил назначеният от Върховната Рада и.о. Шеф на МВР на Украйна Арсен Аваков.

Той, също така, е съобщил, че в Одеса вече е пристигнало спецподразделение на Националната гвардия „Киев-1“, сформирано в украинската столица от въоръжени доброволци, за да патрулират града.

Киевската власт не без основание смята, че досега относително спокойната Одеса, след трагедията, която наричат втори Хатин, може да се присъедини към опълченците в Донецк и Луганск. В социалните мрежи много одесити пишат, че 2 май е станал точка на отчитане на новото време и след погребването на „мъчениците на Новорусия“ те ще вземат оръжие, за да отмъстят на бандеровците.

СМИ: Освободените в Славянск наблюдатели са свързани с военното разузнаване на Германия

БЕРЛИН. Немските военни наблюдатели, които бяха в Славянск, са „по някакъв начин са свързани“ с федералната разузнавателна служба на Германия (БНД). За това съобщава вестник Suddeutsche Zeitung.

По негови данни, германските инспектори не са били щатни сътрудници на БНД, нито на военното контраразузнаване МАД. Обаче, всичките четирима – трима военнослужещи и един преводач са работили в Центъра по изпълнение на задачи за верификация на Бундесвера, намиращ се в Хайленкирхене (Северен Рейн-Вестфалия).

Центърът се ползва с подкрепата на БНД. И ако самите наблюдатели на ОБСЕ не са шпиони, във всеки случай, те имат отношение към БНД, констатира вестникът.

Военните наблюдатели от редица страни на ОБСЕ, задържани в Славянск на 25 април са освободени на 3 май чрез посредничеството на специалния представител на Президента на РФ Владимир Путин.

Наказателната операция в източната част на Украйна води до многочислени жертви

ДОНЕЦК. В село Семьоновка- най-близкото населено място до Славянск, Донецка област, украинската армия е използвала цялата си огнена мощ за унищожаване на опълченците, които са били в двойно обкръжение. По предварителни данни, от обкръжението са успели да се спасят пет от 25 души. Според очевидци, сред загиналите и ранените има жители на селото, в това число жени и деца, съобщава местният кореспондент на руския телеканал «Россия 24».  

Активната фаза на наказателната операция на украинските сили на изток на страната отново е възобновена. За това е съобщила на брифинг ръководителят на прес-службата на Службата по сигурността на Украйна (СБУ) – Марина Остапенко.

Според нея, „главното е да се осигури периметър на безопасност около тези райони, където има насилие“.

По-рано представител на прес-службата на провъзгласената Донецка народна република (ДНР) -Александър Малцев съобщил, че в Славянск е загинал мирен жител – по неговия автомобил е бил открит огън от БТР на украинските специални подразделения, разположени на изхода на града.

Славянск се намира под пълна блокада и там започват да изпитват проблеми с продоволствието.

.