6 трудни въпроса за Путин: за Пригожин, MH17 и снимки топлес

6 трудни въпроса за Путин: за Пригожин, MH17 и снимки топлес

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин посети Австрия във вторник. Ден преди пристигането си, той е дал интервю на австрийския телевизионен канал ORF. Въпросите на водещия Армин Волф са били по-трудни, отколкото обикновено задават на Путин.

В частност, журналистът е предложил Путин да признае, че именно бунтовниците, а не украинските военни, са свалили през 2014 г. пътническия “Боинг” над Донбас с ракета, доставена от Курск. И е попитал дали са прави онези, които смятат Путин за цар.

 

Въпрос: “През 2014 г. е свален полет MH17 над Украйна, 290 души са загинали. Международната следствена комисия е заявила преди няколко дни, че самолетът е бил свален от ракетна система на руската армия, че това е бил конвой от Русия, който е пристигнал при украинските бунтовниците в източната част на Украйна. Има видео, телефонни разговори и десетки свидетели. Вие вече една година казвате, че това не отговаря на истината, но на практика никой не вярва в тези думи.

Нима по същия начин Вие не поставяте под въпрос достоверността на руските изявления? Може би след много години наистина трябва да се признае, че бунтовниците в източната част на Украйна са използвали руски оръжия, за да извършат това ужасно престъпление?

Отговор: “Искам да отбележа, че двете страни, в конфликт: украинската армия и дори украинските националистически батальони, които не се подчиняват на никого, освен на своите лидери, и Донбаската милиция, въоръжените формирования на Донбас – всички те използват оръжие от съветско и руско производство. Всички. И в едната, и във втората страни – на въоръжение са различни видове комплекси: стрелково оръжие, авиация и комплекси за борба с авиацията. Всичко това е руско производство”.

Въпрос: “Но сега вече знаят, коя е ракетата – ракета на комплекса “Бук”. Това е бригада на руската армия в Курск. Това вече е известно със сигурност и въпреки това, Вие го отричате. Не трябва ли да признаете, че тази ракета наистина е от руски произход ? Нима не си струва официално да признаете, че Русия е подкрепяла с оръжия бунтовниците в източната част на Украйна ?”

Отговор: “Ако имате търпение да ме изслушате, тогава ще разберете моята гледна точка по този въпрос ? Така че вече казах, че руските оръжия се използват от двете страни, а същите системи, за които говорят експертите, са на въоръжение в руската армия, точно същите, направени със сигурност в бившия Съветски съюз или в Русия. Това на първо място.

На второ място, руските експерти не се допускат до разследването, нашите аргументи не се вземат под внимание, никой не иска да ни чуе в тази комисия. Напротив, украинската страна, която е заинтересована от резултатите от това разследване, е допусната до това разследване. И тя е отговорна за факта, че в нарушение на международните разпоредби ИКАО не е забранила преминаването на граждански самолети в конфликтната зона … ”

Въпрос: “… Но какъв интерес има Холандия, Австралия или Малайзия да обвиняват Русия, ако не е била руска ракета, която принадлежи на руските въоръжени сили?”

Отговор: “Не, ние не мислим така, имаме друга гледна точка. Вие изброихте държави, които предполагат, че това е руска ракета и че Русия е замесена в тази ужасна трагедия. Трябва да ви разочаровам и да Ви огорча. Наскоро, официалните власти на Малайзия заявиха, че не виждат намесата на Русия в това ужасно трагично събитие, че нямат доказателства, че Русия е замесена в това. ”

За анексирането на Крим

Въпрос: “… Много хора не вярват в руските аргументи, тъй като преди много години в Крим Вие казахте, че известните ” зелени човечета “, войниците в зелена униформа, без идентификационни знаци, са били местни сили за самоотбрана. И след известно време изведнаж се оказа, че наистина това са били руски войници. След което, Вие много пъти сте признавали, че те са били представители на руската армия, въпреки че преди това сте отричали. Защо трябва да Ви се вярва този път?”

 

Отговор: “… Там винаги е имало руска армия. Аз искам, нали разбирате, да не повтаряте някои неща механично, а реално да вниквате в това, какво се е случвало там. В Крим винаги е присъствала руска армия. Там се е намирал нашият военен контингент.

Секунда, позволете ми да кажа. Вие искате да задавате въпроси през цялото време или искате да чуете отговорите ми?

И първото нещо, което направихме, когато започнаха събитията в Украйна … И какви са тези събития? Ще кажа сега – а Вие ще кажете да или не. Това е въоръжен неконституционен преврат и завземането на властта. Да или не? Можете ли да ми кажете?”

Въпрос: “Аз не съм експерт по украинска конституция.”

Отговор:” А тук не трябва да си специалист по Украйна, трябва да бъдеш просто специалист по право, по конституционния закон на всяка страна”.

Въпрос: “Но аз не бих искал да говоря за украинската политика, а по-скоро за руската политика.” Позволете ми, по друг начин да формулирам въпроса. Какво трябва да се случи, за да върне Русия Крим в Украйна?”

Отговор: “Няма такива условия и не може да се случи.”

За Евгений Пригожин и Джордж Сорос

Въпрос: “… Западните правителства, Европа и преди всичко Съединените щати, обвиняват Русия, че се намесва във вътрешната политика на други държави чрез хакерски сили. Във всички интервюта твърдите, че това не е така, но няма съмнение, че в Санкт Петербург в продължение на много години има т.нар. Интернет изследователска агенция (Internet Research Агенцы), която се опитва да повлияе на обществените дебати във Facebook.

Тези така наречени фабрики на троли, принадлежат на Евгений Пригожин, когото много добре познавате, той се нарича готвач на Путин, тъй като обслужва всичките Ваши гости. Добре ли е това, че този, който поддържа такива близки отношения с руското ръководство, се занимава с фабрики за троли?

Отговор: “Вие казахте ” Русия “, а след това започнахте да говорите за хакери, нали така? Когато казахте “Русия”, Вие имахте предвид Руската държава или отделни руски граждани, хакери или някакви юридически лица?”

Въпрос: “Имах предвид г-н Пригожин”.

Отговор: “Сега ще ви разкажа за Пригожин.

Моля Ви, да правите разлика между правителството на Руската федерация, Руската държава, руските граждани или някои юридически лица, може би.

Току-що казахте, че г-н Пригожин е наречен готвач на Путин. Той наистина прави ресторантьорския бизнес, това е неговата икономическа база, той е ресторантьор в Петербург.

Но сега искам да ви попитам: наистина ли смятате, че човекът, който се занимава с ресторантьорския бизнес, дори имайки някои хакерски възможности, имайки частна фирма в тази област – дори не зная с какво се занимава – от тези позициите може да повлияе на изборите в Съединените щати или в някоя европейска държава? Колко ниско е паднало всичко, което се случва в информационната и политическата сфера в страните от единния Запад, ако някой ресторантьор от Русия може да повлияе на изборите в някои европейски държави или в САЩ! Не е ли смешно?”

Въпрос: “Господин президент, вероятно, това е добро или лошо, но това не е вярно. Г-н Пригожин не само се занимава с ресторанти, той има много фирми, сключили договори с Министерството на отбраната и получава много държавни поръчки, той харчи милиони долари за фабрика за тролове, за да могат те да произвеждат тези тролове ? Защо това е необходимо на рсторантьор?”

Отговор: “Питайте него. Руската държава няма нищо общо … В Съединените щати има такъв фигурант – г-н Сорос, който се намесва във всички дела по целия свят. И много често нашите американски приятели ми казват: Америка. няма никакво отношение към това, като държава. Ето сега имаше слухове, че г-н Сорос иска да дестабилизира еврото, европейската валута. Това се обсъжда в експертните среди. Попитайте Държавния департамент: .. защо той прави това? Държавният департамент ще ви отговори, че това няма нищо общо с него, това е лична работа на Сорос. А у нас, това е лична работа на г-н Пригожин. Ето, моля, моят отговор. Вие доволен ли сте от този отговор? ”

За Навални

Въпрос: “… Оказа се, че най-известният опозиционер в Русия не е могъл да представи кандидатурата си, това е блогърът Алексей Навални. Вие никога не сте казвали открито името му, Алексей Навални. Защо?

Отговор: “Ние имаме много бунтари, както и вие, както и САЩ. В разговора ми с вашия колега споменах: имаше такова движение в Съединените щати – Окупирай Уолстрийт. Къде са те сега? Няма ги.

А у вас нима са малко – и в Европа като цяло, и в Австрия – хора, които излизат с някакви крайни позиции, проповядват някакви крайни гледни точки, опитват се да манипулират със сложностите и проблемите в обществото? По-специално, с въпроси, свързани с корупцията.

В Украйна, например, за която говорихме, един от лозунгите на опозицията при идването на власт беше борбата срещу корупцията. Какво се случва там сега с корупцията? Какво казва Европа за корупцията в Украйна? Всички ругаят ръководството на Украйна за това, че правят малко в тази област. Защо вие смятате, че ние… Секунда … ”

Въпрос: “Защо не споменавахте неговото име публично?”

Отговор: “Вие не ми позволявате да завърша фразата, държите се толкова нетърпеливо. Ние не искаме да получим още един, втори, трети или пети Саакашвили, бившия президент на Грузия. Не искаме да се появи на нашата политическа сцена Саакашвили второ, трето, четвърто издание. Харесват ли ви такива фигуранти, предполагаеми политически деятели?

Путин цар?

Въпрос: “Вие вече бяхте президент или министър-председател 18 години. Някои казват, че сте превърнали страната, която е била на път към демокрацията в една авторитарна система, че вие сте своего рода цар тук”.

Отговор : “Не, това не е вярно Това със сигурност не е вярно и не отговаря абсолютно на действителността, защото имаме една демократична държава, и всички ние живеем в рамките на действащата конституция. В нашата конституция е записано (по мое мнение, както и в Конституцията на Австрия) – за два последователни срока, не повече, президентът може да бъде избран.

Следователно, след два легитимни мандата на моето президентство, напуснах този пост, не промених конституцията и се преместих на друга позиция, станах Председател на правителството на Руската федерация. След това, както е известно, през 2012 г. т се върнах, преминах през избори, които спечелих. ”

За снимките на Путин топлес

Въпрос: “Тогава последният въпрос, може би малко необичаен.” Има много Ваши снимки, на които сте полугол, което е наистина необичайно за държавен глава.

Тези снимки не се правят от папараци или туристи, а са публикувани от самия Кремъл. Що за снимки са това?

Отговор: “Вие казахте “полугол “: Слава Богу, не “гол”. Ако аз си почивам, не смятам, че е необходимо да се крия зад храстите и не виждам нищо лошо в това.”
Източник:

https://www.bbc.com/russian/news-44366501