6-ма сенатори, включително и Тед Круз, поискаха разследване на USAID и Сорос в Македония

Шестима влиятелни американски сенатори поискаха от държавния секретар Рекс Тилерсън и Държавния департамент на САЩ да започне разследване за начина, по който се използват средствата, предназначени за USAID и фондациите, свързани с милиардера Джордж Сорос.

Писмото бе разпространено от сенатора Майк Ли от щата Юта. „През изминалите няколко месеци проведох срещи с представители на политически партии от чужбина. От тях получих доста разочароващи новини и доклади за действията на САЩ в техните страни и по-специално информация за дипломатическите игри на USAID и тяхната подкрепа за крайни и понякога насилствени политически активисти.

В същото време има доклади, че правителството на САЩ работи за маргинализирането на умерените и консервативните партии в тези държави. Подобно политическо фаворизиране от страна на нашите мисии по света е напълно неприемливо и застрашава нашите двустранни отношения“, пише сенатор Ли.

Той призовава Тилърсън да „разследва всички програми и сметките на фондациите, които работят за утвърждаването на демокрацията“. Писмото до Държавния департамент е подписано още и от сенаторите Дейвид Пардю от Джорджия, Тед Круз от Тексас, Джеймс Инхоф от Оклахома, Том Тилс от Северна Каролина и Бил Касиди от Лузияна. Неотдавна седем конгресмени поискаха пълно разследване за дейността на американското посолство в Скопие и на посланик Джес Бейли.

Източник: БГНЕС

error: Съдържанието ни е авторско!