Волфганг Шойбле: Западът се нуждае от сътрудничеството с Русия

Западът се нуждае от сътрудничеството с Русия и сега той има повод „критически да преосмисли“ собственото си поведение след разпадането на СССР, заяви министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, цитира Поглед Инфо.

В интервю за немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung Шойбле отбелязва, че поведението на Запада по отношение на Русия след разпадането на СССР не „може да нарече славна страница в историята“, предаде РИА „Новости“.

„Когато Русия беше слаба, Западът не трябваше така активно да злоупотребява със собствената си сила. По-силният трябва да бъде по-великодушен към по-слабия. Западът има повод да преосмисли критично своето поведение“, отбеляза министърът.

Според неговите думи, Западът се нуждае от сътрудничеството с Русия, например по отношение на преговорите по иранската ядрена програма. „Ние наложихме санкции и едновременно предложихме сътрудничество. Не мога да кажа колко време ще й е нужно на Русия, за да види, че от страна на Запада не идват заплахи и че сътрудничеството със Запада може да даде само преимущества“, заяви финансовият министър на Германия.

По отношение на „антизападните и антиамериканските настроения“ в руското обществото, Шойбле посочи, че не възприема това насериозно.