58 истини за САЩ през 2015

Приключи една турбулентна за САЩ година. За официален Вашингтон става все по-ясно, че диктатът на еднополюсния модел отдавна не сработва и че трябва да търси нова парадигма, в рамките на която да установи партньорски отношения с Русия и Китай; без да изоставя опитите си за налагане на хегемония над страните от Югоизточна Азия и ЕС чрез заробващите споразумения на т.нар. транс-тихоокеанско и транс-атлантическо сътрудничество.

С подкрепата на Русия САЩ постигнаха сделка с Иран. Пак с руска  подкрепа САЩ предприеха обновена дипломатическа инициатива за деескалация на конфликта в Сирия. Вече по-рядко звучи клишето на Вашингтон, че Башар Асад бил причината за всички беди. „Когато САЩ и Русия работят заедно по-лесно се решават големите световни проблеми”, заяви на връх Коледа Бен Роудс, заместник-съветник за стратегическите комуникации на президента на САЩ.

Измежду многото причини за този развой следва да посочим две главни: първата е, че през последните години Русия значително разшири военния си потенциал, повиши боеспособността на въоръжените си сили и ги модернизира. Оказва се, че руснаците разполагат и демонстрират оръжия, които дълбоко респектират американските военни специалисти. Ястребите във Вашингтон вече си дават сметка, че дори за самите тях няма да бъде безнаказано открито да се противопоставят на руската мощ, затова предприемат широк спектър от аресивни мероприятия, включващи: от т. нар. хибридни войни; сива и черна пропаганда; ограждане с военни бази и съоръжения от Северно море, Прибалтика, Черно море до Кавказ и Средна Азия; обхождащи локални конфликти в Близкия Изток, Средна Азия; до използване на „маши” за топли акции като наемници-терористи, ИДИЛ, Украйна, Турция и т.н.

Втората причина се корени с дълбоката криза на американската икономика. В публикуваните преди дни в американскoто издание The Economic Collapse 58 истини за икономиката на САЩ няма и помен от официално декларирания от администрацията на Обама оптимизъм. Либерализмът като глобална доктрина е в криза и макар да не е рухнал, пукнатините отдавна са налице. След години на нулеви лихви и печатане на пари, лицеприятно наричано „количествено улеснение”, САЩ са изправени пред нов финансов колапс. През последното полугодие отново се проявиха много от признаците, които предшестваха кризата от 2008 г. Икономиката на Канада и др. вече е в дълбока рецесия; а почти всеки основен икономически индикатор на САЩ просто крещи, че страната ускорено се е запътилила натам:

– нарастваща безработица;

– чувствително обедняване на населението;

– окастряне на социалните фондове;

– бездомни деца и просяци;

– хронични производствени и финансови проблеми;

– бизнес фалити;

– рекет над значителна част от населението, осъществяван от т. нар. колекторски фирми;

– концентриране на богатството в 0.1% от върхушката; и т.н. –

все познати и у нас „ценности”, които от години ни се натрапват като евроатлантически.

Така че нека не се залъгваме с оптимистичните изявления на администpацията на Обама и основните медии на Истеблишмънта, резонирани у нас от грантовите им клакьори, а директно да посочим тези 58 истини за икономиката на САЩ през 2015 г., така както са публикувани в независимотo електронно издание The Economic Collapse.

(1) Повечето американци живеят от заплата до заплата; 62% имат спестявания под 1000 щ.д., а 21% – въобще нямат спестовен влог.

(2) Липсата на спестени пари е най-драматична за американците под 55 години. По-малко от 10% от т.нар интелигентно поколение, родено между 1982-1994 г. и само 16% от родените между 1961-1981 г., имат спестени 10 000 или повече щ.д.

(3) 43% от домакинствата харчат повече, отколкото изкарват.

(4) Средната класа вече е малцинство; докато през 1971 г. 61% от американците са живеели в домакинства на средната класа.

(5) Доходът на домакинствата от средната класа е намалял с 4% през 2000-2014 г., сочи Центърът за социални изследвания към института „Пю“.

(6) Средната заможност на домакинствата от средната класа се е сринала с 28% между 2001 и 2013 г., сочат данни на същия център.

(7) През 1970 г. средната класа е акумулирала приблизително 62% от всички приходи; днес те са по-малко от 43%.

(8) Работните места за квалифицираната средна класа са с 900 000 по-малко от началото на последната рецесия, макар населението да е нарастнало.

(9) Според Администрацията за социално осигуряване, 51% от американските работници печелят по-малко от 30 000 щ.д. годишно.

(10) През 2011 г. домакинствата на 20-те процента най-бедни американци декларират загуба от 6,029 щ.д.; през 2000 г. декларираната загуба е била 905 щ.д.

(11) Според проведено неотдавна национално проучване 48% от американците под 30 години смятат, че „американската мечта“ е мъртва.

(12) Броят на собствениците на жилища постоянно намалява; през 2004 г. 69,2% от американците са имали собствени жилища.

(13) По показателя „средна заможност на възрастен“ САЩ се нареждат на 19-то място в света.

(14) Предприемачеството е бил един от основните двигатели на растежа на средната класа; днес показателите му са най-ниски в цялата история на САЩ.

(15) През последните 6 години броят на фирмите в ликвидация е по-голям от броя на новосъздадените; никога в историята на САЩ до 2008 г. това не се е случвало.

(16) Днес 20-те най-богатите хора в САЩ имат повече пари от 152-та милиона най-бедни американци.

(17) Върхушката, която съставлява 0.1% от обществото, притежава богатство колкото 90% от най-окаяните американски семейства.

(18) Ако американски гражданин няма задължения и има 10 щ.д. в джоба си, той се ползва с по-голямо доверие от една четвърт от населението на САЩ.

(19) Броят на американците, концентрирани в районите с най-висока бедност, се е удвоил от 2000 г. насам.

(20) Днес 48.8% от 25-годишните американци все още живеят в дома на родителите си.

(21) Според Бюрото по статистика 49% от американците живеят в жилища благодарение на месечни помощи; а почти 47 млн. живеят в крайна бедност.

(22) През 2007 г. едно от всяко осмо дете в САЩ живее благодарение на талоните за храна; днес тази цифра е едно от всяко пето дете.

(23) Според К. Eдин и Л. Шефер – автори на изследването „С два долара на ден: да оцеляваш с почти нищо в Америка, 1,5 млн. са свръхбедните домакинства в САЩ, които оцеляват с по-малко от два долара на ден. От 1996 г. насам техният брой се е удвоил.

(24) Американците, които разчитат на благотворителност са 46 милиона.

(25) Броят на бездомните деца се е увеличил със 60% за последните 6 години.

(26) Според организацията „Бедност USA“ през миналата година 1,6 млн. американски деца са спали в приюти за бездомни.

(27) Според доклад на нюйоркската полиция в града има 80 лагера за бездомни; кризата с бездомниците нараства толкова застрашаващо, че се превръща в „епидемия“.

(28) Половината от всички ученици в държавните училища на САЩ са толкова бедни, та се налага обедите им да се субсидират.

(29) Според Бюрото по статистика 65% от американските деца живеят в домакинства, които получават помощи от федералните власти.

(30) Според УНИЦЕФ една трета от американските деца живеят в домакинства с доход под 60% от средния национален доход.

(31) По показателя „детска бедност“ САЩ се нареждат на 36-то място от общо 41 „богати нации“, изследвани от УНИЦЕФ.

(32) В районите с „концентрирана бедност“ живеят 45% от афроамериканските деца.

(33) 40,9% от американските деца, които се отглеждат от един родител, живеят в бедност.

(34) През 1950 г. 80% от всички мъже в САЩ са имали работа. Днес само 65% от тях са заети.

(35) Коефициентът на трудовата заетост при мъжете е достигнал най-ниското си регистрирано ниво.

(36) Понастоящем 7,9 млн. в трудоспособна възраст са „официално безработни“; други 94,4 млн. се считат „извън трудовия сектор“; сборът от двете цифри е общо 102,3 млн. американци в трудоспособна възраст, които в момента не са трайно заети.

(37) Според Джон Уилямс от електронното издание „Статистика в сянка“, ако правителството на САЩ е честно трябва да признае, че безработицата е 22,9%.

(38) Според неотдавнашно проучване на института „Пю“, за 70% от американците вземането на заеми е „необходимост“.

(39) 53% от американците нямат в дома си минималния тридневен запас от трайна храна и вода.

(40) След последната рецесия продажбите на едро в САЩ са паднали до най-ниското си ниво.

(41) Стоковият запас е най-висок от последната рецесия насам; в складовете има куп непродадени стоки, които не се купуват.

(42) Производственият индекс ISM пада непрекъснато пети месец.

(43) Поръчките на стоки за дълготрайна употреба падат непрекъснато от 10 месеца.

(44) От март 2015 г. има траен спад на товари и превоз на пътници по вътрешния шосеен, железопътен и въздушен транспорт.

(45) Прогнозата за 2016 г. на хиперверигата Wal-Mart е спад на приходите с 12% .

(46) Прогнозата за 2016 г. на Aсоциацията на директорите на водещите компании (Business Roundtable) е за най-слаби инвестиции от последната рецесия.

(47) Корпоративната задлъжнялост е на най-високото си ниво: огромен проблем, защото корпоративният дълг на САЩ се е удвоил след края на последната финансова криза.

(48) За първи път след последната рецесия туроператорите отчитат отрицателни ваканционни продажби​​.

(49) Паричният оборот е достигнал най-ниското си ниво, по-ниско дори от пика по време на последната рецесия.

(50) Обама обеща, че неговата програма за здравно осигуряване ще намали вноските с около 2500 щ.д. на семейство;  в  действителност cлед 2008 г. средната семейна вноска се увеличи с 4865 щ.д.

(51) Днес средното американско домакинство има около 15,950  щ.д. дълг по кредитната си карта.

(52) Необслужените автокредити, които надвишават 72 месеца, са рекордно високи: 29,5%.

(53) Според блога „Жилищният балон“ (Dr. Housing Bubble) на 8 млн. жилища е наложен „ограничен достъп“.

(54) Около 41% от американците в трудоспособна възраст, имат непогасени здpавни вноски; колекторски агенции ги изнудват с около 30 млн. всяка година.

(55) Общият размер на студентския дълг в САЩ е достигнал невероятните 1,2 трилиона щ.д.; за последните 10 години този дълг е нарастнал повече от два пъти.

(56) Понастоящем около 40 млн. американци изплащат студентски заеми; много от тях ще продължават да плащат до пенсионна възраст.

(57) Изчислено в цифри, всеки час от всеки божи ден федералното правителство граби по 100 млн. щ.д. от бъдещите поколения американци.

(58) Откакто Обама е в Белия дом колосалните 8,16 трилиона щ.д. са добавени към националния дълг. Почти е сигурно, че преди да изтече неговото президентство, американците ще платят още един трилион.

„Това е само малкият връх на големия айсберг. САЩ са в разгара на дългосрочен икономически колапс, който отново се завихря. Икономическата инфраструктура е изкормена, средната класа –  разрушена, Уолстрийт се превърна в най-голямото казино в историята, безразсъдните ни политици натрупаха най-голямата планина от дългове, която светът познава. Десетилетията на невероятно глупави решения породиха криза, която достига своята кулминация“, заключaва публикацията.

Автор: 

error: Съдържанието ни е авторско!