Днес се навършват 55 години от първия полет на човек в Космоса

Днес се навършват 55 години от първия полет на човек в Космоса

Публикувано от:

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) от космодрума Байконур излита космическият кораб “Восток” с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин и извършва една пълна обиколка на Земята, пише capital.bg.

На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути и остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.


Новината за полета на човек в Космоса мълниеносно обикаля целият свят. След два дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят.

Представяме ви част от записите при тържественото посрещане на Гагарин в Москва, когато той преминава през града с ескорт и след това е лично поздравен от Никита Хрушчов.

Рядкото видео е от архива на Британския филмов институт:

В края на април 1961 г. Гагарин започва своите задгранични посещения, които продължават две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора – крале и президенти, политически дейци и учени, артисти и музиканти.

Гагарин е обявен за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти.

По решение на Международната федерация по авиация от 1969 г., 12 април се отбелязва като Международен ден на Авиацията и космонавтиката.

Посолството на Руската Федерация у нас, заедно със Столичната община – район „Банкя” организират тържествена церемония, посветена на 55-годишнината от първия полет на човек в космоса. Мероприятието ще се проведе от 12.00 часа пред паметника на Юрий Гагарин в Банкя, където извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Юрий Исаков ще произнесе тържествено слово. Гостите на празника ще имат възможност да видят творчески изпълнения на учениците от Средното училище към Посолството на Русия, както и от 78 СОУ „Христо Смирненски”, след което пред монумента ще бъдат поднесени цветя и венци.

По повод Деня на космонавтиката във фоайето на Българската академия на науките ще бъде открита изложбата „Високо на Земята“. Изложените 16 картини на художника Ильяс Айдаров са били на дълго орбитално пътешествие в космоса и много пъти са обиколили планетата на борда на Международната космическа станция.

Творецът, който сам ще представи картините си, споделя „Уверен съм, че естетическата ценност и енергията на картините се определят не само от състоянието на твореца и възприятието на зрителя, но и от изминатия път от тях във времето и пространството. Ето защо ценните за моето сърце творби искам са се издигнат високо над Земята”.

Ильяс Айдаров е художник и архитект, роден през 1956 г. в Казан. Член е на Руската художествена академия, народен художник, академик от Международната академия за култура и изкуство. Награждаван е многократно с висши държавни и обществени отличия. За уникалната изложба на борда на Международната космическа станция е вписан в книгата „Рекордите на Гинес“. Творбите му са из целия свят в частни, корпоративни и музейни колекции.