Новият президент на Полша ще се опита да подобри отношенията с Русия

Държавната избирателна комисия на Полша потвърди, че победител на президентските избори е кандидатът от опозиционната партия „Право и справедливост“ Анджей Дуда. Неговото управление обещава промени в областта на външната политика на страната. Отношенията на Варшава с Берлин и Брюксел ще станат по-хладни, а с Москва Дуда ще се помири, смята изданието Politico.

Анджей Дуда спечели втория тур на президентските избори в Полша с 52% от гласовете. Действащият президент Бронислав Коморовски призна своето поражение след огласяването на екзит-пол резултатите и поздрави победителя. „Тези, които гласуваха за мен, искат промени“, заяви Дуда, пише livenews.bg

Победата на Дуда завършва периода на управление на партията „Гражданска платформа“, продължил повече от 8 години, и вещае значителни промени в полската външна политика, пише Politico. На президентския пост Дуда като представител на партията „Право и справедливост“ ще се окаже в конфронтация с премиера Ева Копач, която се придържа към линията на тясно сътрудничество с Брюксел.

Администрацията на Анджей Дуда се отнася скептично към ЕС и по-скоро ще се ориентира към САЩ, отколкото към Германия. Освен това предизборните изяви на опозиционния кандидат показват, че Варшава ще бъде по-сговорчива в отношенията си с Москва, подчертава изданието.

Дуда също така възнамерява да води сходна с тази на унгарския премиер Виктор Орбан финансова политика, пише още Politico.