5000 участници във Втората световна война ще получат медал

Посрещане на Първа българска армия, завърнала се от фронта, героите от Страцин - първа фаза, София, 1945 г Снимка: Изгубената България

Петте хиляди живи участници във Втората световна война ще получат юбилеен медал по повод на 70 години от победата над фашизма. Много от тях вече са удостоени с отличията, обяви Светлана Шаренкова – председател на форума „България-Русия“. По думите й медали ще получат и участниците в антифашисткото движение на България.

С поднасяне на венци и цветя, концерти и възпоменателни митинги в големите градове на страната ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от победата над фашизма и края на Втората световна война. По традиция пред Паметника на Съветската армия в София ще има честване, което ще започне в 11 с полагане на венци и цветя, и ще завърши с концерт от 18 ч., обявиха представители на националния обществен комитет за честването.

По случай 70-годишния юбилей от 9 май 1945 година стотици българи изпращат в Москва дарение – 70 корена на български рози. Групата, която стои зад инициативата, ще организира тържественото предаване на розите в посолството на Русия на 5 май.