500 души на фестивал на руската песен в Пловдив

500 души на фестивал на руската песен в Пловдив

Публикувано от:

Областен кръг на конкурса “Пусть всегда будет солнце” събра стотици гости от 7 града

Над 30 групи от различни градове на страната с около 500 конкурсанта участваха в Национален фестивал на руската песен, поезия и танци “Пусть всегда будет солнце” през уикенда в Пловдив. Организаторът на феста е НД “Русофили”, а празникът бе проведен със съдействието на “Фонд Русский Мир”-Москва. Конгресният център на Международен панаир в града стана домакин на събитието. “Това е добра инициатива за популяризиране на руската култура, изкуство и руски език сред младите хора от нашия град”, обясни Антон Мартинов, организатор на проявата. Той заедно с компетентното жури имаше нелеката задача да излъчи от десетки формации, групи и индивидуални изпълнители най-добрите артисти в своите категории и жанрове. Всеки участник имаше около три-четири минути да впечатли журито с авторска програма, костюм, музикален репертоар, танц или стих. Сред критериите за оценяване бяха и хореографията и музиката. Малки и големи бяха оценявани по шестобалната система, където 1 е най-ниската, а 6 е най-високата и най-добрата оценка. Акцентираше се и на артистичността, вокалните данни и присъствие на сцената, а съдниците бяха професионални педагози, представители на медиите и преподаватели по руски език. Всички кандидати бяха облечени във феерични тоалети, а някои от участниците докараха дори и сценични аксесоари. Областен кръг на конкурса дава възможност на момичетата и момчетата от Пловдив, Смолян, Кърджали, Сопот, Пазарджик, Пещера, Баня и близките към тях области  да участват на финала. Същинската част ще се проведе на Копринка през септември. Тогава, на събора, най-добрите ще покажат танцувални умения, вокални данни и талант пред цялата страна.

Жури

При голяма конкуренция компетентно жури определи победителите:
3-годишната_Виктория_Кирезова_получава_специален_приз_на_журито
-Специален приз на журито отиде при най-малкият участник на фестивала 3-годишната Виктория Кирезова от град Баня за стих “Россия, великая страна”.
-Илия Желев от Пловдив изпълни балада “Идет солдат по городу” и спечели първо място в категория-солист.

Победители-мъжка_вокална_група_Сопот_от_град_Сопот
-Вокална мъжка група “Сопот” от град Сопот спечели сърцата на публиката с песен от репертуара на Любэ “Позови меня тихо по имени”.
-Група “Веселые колокольчики” от Кърджали и детска формация от Брацигово се класираха на призови места в категория народен фолклор.

Участник-6 Участници-5

Участници-9Участнички

Участници-11 Участнички-4

Участнички-1(1) Участници-12
-5-годишните малчугани от ОДЗ “Вела Пеева” от с.Смилян събраха бурни аплодисменти на публиката след изпълнението си на руски танц.
-Танцевален състав от Пещера също впечатли зрителите и заслужено спечели първо място в своята категория.

Девическа_хорова_формация_Евмолпея Обща_снимка

Участници-8 Участници-10

Участнички-2 Участнички-3
Малки и големи опитаха от сладоледи предоставени от верига руски магазини с марка “Берьозка” и любимият снакс “Зайо-Байо”. Утоляваха жаждата си с безалкохолни напитки от компания “Парти клуб”. Залата бе предоставена с любезното съдействие на Международен Панаир-Пловдив.

Автор: Кристина Георгиева