5 съвременни изобретения, измислени в древността

Протезите, батериите, пастата за зъби – всичко това, като че ли е измислено неотдавна. Но всичко гениално е просто. Много технологии и вещи от съвременния бит са се използвали още в древността.

1 Протезите

AFP_110215orteil-prothese-egypte_g

Протезирането е една от най-иновативните технологии на медицината, която е много търсена. Днес не е удобно да се живее с недъг, а в древността е било невъзможно – такъв човек не можел да воюва и да храни себе си и семейството си. С други думи, той се превръщал в товар за роднините си.

Не е чудно, че още преди нашата ера се е появила необходимостта от протези. Най-древната протеза, по-скоро нейният ранен прототип, известен на съвременната археология, е от времето на петата египетска династия (2750-2625 пр.н.е.). освен това, през 1858 година на остров Капри бил намерен изкуствен дървен крайник от 300 г. пр.н.е.

Протезирането започнало да се развива активно, когато в медицината започнали широко да използват  ампутацията. През 1863 година доктор Дюбуа Пармели представил първата съвременна протеза, която се прикрепяла към тялото с помощта на атмосферно налягане. 30 години по-късно доктор Джулиано Вангети предложил свой вариант на протеза, която се контролирала от съкращенията на мускулите.

2 Презервативите

condom

Във всяка култура във всички исторически периоди са се опитвали да избегнат венерическите болести и нежеланата бременност. И ако хората от миналите епохи не винаги свързвали разпространението на болестите с изневяра, то нежеланата бременност във всички времена е заплашвала със скъсване на семейните отношения и дори със смърт за виновния. Особено ако се е отнасяло за женска изневяра. Ето защо презервативите са могли да бъдат доста популярни в древността. Макар и доста мъгливо, но това се подтвърждава от източници.

Може би най-древното свидетелство за този метод на контрацепция е неговото предполагаемо изображение във френската пещера Grottedes Combarelles, направено преди 12-15 хиляди години. В древногръцките митове, по-точно в легендата за цар Минос, записана в средата на ІІ век от Антонин Либерал, се споменава «женски презерватив», направен от пикочния мехур на коза.

След падането на Римската империя и разпространението на християнството всички древни методи на контрацепция останали в миналото. Религията официално ги забранила, обявявайки изневярата за грях. Отделни споменавания на презервативите може да се срещнат при средновековите мюсюлмански и еврейски автори, но най-много говорят за тях азиатските източници. В Китай презервативите се правели от намазана с масло копринена хартия или от агнешки черва, в Япония – от бронята на костенурка или от рогата на животни. Най-старият европейски презерватив е от 1640 година. Според историците, той е бил изобретен от доктор Чарлз Кондом за Хенри VIII от лигавицата на овчи черва.

3 Батерията

bagdadskaja_batareja21

Първата «съвременна батерия» изобретил Алесандро Волта. Той успешно създал първия в историята химически източник на постоянен ток – «Волтовия стълб» – с помощта на медни и цинкови дискове, разделени от импрегниран с киселина плат. За по-удобно използване придали на конструкцията формата на вертикален цилиндър.

Първата батерия била истинска сензация. Самият Наполеон Бонапарт поканил учения в Париж и лично присъствал на демонстрацията на неговото изобретение във Френския Национален университет. Едва през 1936 година се разбрало, че Алесандро въобще не бил пръв. Преди 2000 години древните партяни направили първата батерия от глинена кана, железен прът и оцет.

Според реконструкцията, партянската батерия била глинен съд (корпусът на батерията), напълнен с оцет (електролит), където се потапял металният прът (положителен електрод), обкръжен от изолиран меден цилиндър (отрицателен електрод). Трябва да отбележим, че партяните не са използвали батерията по предназначение, тоест като химически източник на ток. Според учените, са я използвали за галванизация – покриване на един метал със слой от друг с помощта на електролиза.

4 Хромирането

Iron_sword_and_two_bronze_swords_Warring_States_Period-320x213

Технологията на хромиране, която се използва днес както за декорация, така и за защита от корозия, официално е била изобретена през 1926 година от Колин Гарфилд Финк. Поне тогава той получил патент. Но археологията отново лишава съвременната наука от палмата на първенеца.

През 1974 година в Китай била намерена известната гробница на «жълтия император» Цин Шихуанд Лин. Тази, с армията от теракота, която станала също такава сензация, като съкровищата на Тутанкамон. Освен глинените войници в гробницата имало 40 хиляди бронзови и оловни оръжия. Те били под земята 2 200 години, но не били подложени на корозия. Направеният анализ показал, че повърхността им била покрита с дебел слой хромов оксид.

5 Пастата за зъби

2012310_1000-320x222

Понятието хигиена било чуждо на европейското средновековие, както и на Новото време. Рядко се миели. На самия Крал Слънце Луи XIV приписват следната фраза: «Истинският французин трябва да се мие два пъти в живота си – когато се роди и когато умре». Руските посланици в двора му пишели: «Тяхно величество смърди като див звяр».

Какво да говорим за оралната хигиена. В Англия едва през XVIII век включили клечките за зъби в списъка с предмети, нужни на кралицата. Освен това, те се смятали за отличен подарък.

А на Изток първите клечки за зъби се появили още в ежедневието на шумерите (IV-III хилядолетие пр.н.е.). И в Древен Египет се грижели за устната си кухина. Именно там била направена първата ментова «дъвка» – от мира и тамян. Също така изобретението на пастата за зъби от смес от пепел, пемза и оцет, принадлежи на египтяните.

Алиса Муранова

Источник: 5 современных изобретений, придуманных в древности

© Русская Семерка russian7.ru

error: Съдържанието ни е авторско!