5 октомври – официален празник на Стара Загора

На 5 октомври 2019 г. се навършват 140 години от възстановяването на опожарения до основи град по време на Руско-турската война.

Пети октомври е свещена дата в историята на града ни, защото тя винаги ще ни напомня за огромната любов и вярата на нашите предци, решили от хаоса на пепелищата да възродят за нов живот своето родно място. В този ден хвала и почит на тях, положили началото на разсипаната, опленена и изгорена Стара Загора!
Вече 140 години поколение след поколение влагат любов и воля, мисъл и труд, за да бъдат достойни за тази слава! Нека да служим вярно, всеотдайно, безкористно и честно, със сърце и душа на тази стара Стара Загора“, – от словото зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов

На 5 октомври 1879 г. княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война.

Файл:Aleksandar Bogoridi.jpg

Александър Богориди по официални данни е роден в Цариград през  1822г.  Той е най-малкият син на един от най-влиятелните хора в Османската империя – княз Стефан Богориди , правнук на  Софроний Врачански.  Александър Богориди учи във Великата школа в Цариград и, по-късно, във Франция. Получава висше образование по държавно право в Германия.

След Руско-турската война, с протекцията на Император Александър II и съгласието на другитр Велики сили, Александър Богориди е назначен за главен управител на Източна Румелия  на 13 март 1879г.

5 10 2019

5 10 2019 1

5 10 2019 2

Източник:

https://www.infoz.bg/region/stara-zagora/6246-stara-zagora-praznuva-140-godini-ot-vazrazhdaneto-si

error: Съдържанието ни е авторско!