5 дни, през които станах част от Москва

5 дни, през които станах част от Москва

Публикувано от:

5 дни в Москва. Пет дни, през които да станеш частица от нея.

Да разбереш хората и културата им,

да оцениш богатствата, които градът и страната са съхранили през годините,

удивление от невероятната архитектура е малка част от това през което преминава човек, докато се потапя в Москва.

Един полет ни делеше от толкова очакваната екскурзия до страна, с която чувствахме връзка, макар и да не я бяхме посещавали преди.

И не след дълго аз и останалите бяхме на Шереметиево, където ни посрещна жена на име Лена. Лена се бе заела с организацията на всеки ден от нашия престой в руската столица. Прекарахме една спокойна вечер в хотела ни „Алфа“ в Измайлово.

Нашият първи ден започна с богата закуска, след което бяхме готови за начало на пътешествието ни. Запознахме се с прекрасната ни екскурзоводка Анна, която ни заведе до първата ни дестинация – Паркът на победата, където видяхме красиви монументи, свързани с Втората световна война. След кратка разходка следваше да посетим катедралата ,,Христос Спасител“, която впечатлява с размерите и историята си.

Не мога да не изтъкна колко очарована останах от Третяковската галерия. Почувствах се на точното място, заобиколена от всички тези невероятни творби на изкуството. Насладих се изцяло на времето прекарано там.

Вторият ден очаквахме с нетърпение, тъй като най-сетне щяхме да се докоснем и до Кремъл. Както и предполагахме, преживяването бе повече от красиво. Катедралите ,,Успение Богородично“ и ,,Благовещение“ ни оставиха изпълнени с възхищение. Минахме покрай Гробницата на незнайния воин, Националният музей и Болшой театър. Наистина величествени културни паметници сътворени от човека. Дойде и дългоочакваното посещение на Червения площад, още едно неповторимо за планетата място. Видяхме мавзолея на Ленин и  живописната църква ,,Св. Василий Блажени“. Това бе едно приключение, което споделихме с още хиляди хора по площада. Като приятна почивка приех разходката ни с корабче по Москва река откъдето видяхме под друг изглед Кремъл, стадиона ,,Лужники“, катедралата ,,Христос Спасител“ и други. Това бе едно от нещата, които направиха екскурзията така незабравима. Бих посъветвала всеки поне един път в живота си, да си направи този подарък, да се вози на едно такова корабче, огрят от слънцето, удивлявайки се на всички тези невероятни сгради и паметници около него.

Така настъпи и третият ни ден в Москва. През него посетихме Музея на космонавтиката, в който ни очакваха истински космически кораби, оборудване и дори разходка в истинска космическа станция. В близост бе разположен Всеруският изложбен център (ВДНХ), изпълнен с множество паметници и фонтани, сред които най-впечатлени останахме от фонтана ,,Дружба между народите“. Московският зоопарк бе следващата ни спирка, където ни изненадаха с различни и много интересни животни.

Оставаме с много и все  хубави спомени от благоустроеното руското метро, което направи предвижването ни в Москва лесно, приятно и интересно. Не на последно място искам да отбележа и руската кухня, на която не просто се насладихме, а обикнахме. През цялата обиколка бяхме заобиколени от много приятни, усмихнати и интересни хора, което допринесе за нашето добро настроение.

 

 

Искрено и сърдечно благодарим за тази невероятна възможност да станем част от Москва, да и се насладим и да я заобичаме още повече. Приключение, за което ще сме вечно признателни на фонд „Русский мир“, на Лена, Анна и Андрей, без които нямаше да бъде същото и на представителите на сдружение „Русофили“ Росица Младенова и Кристина Иванова и учителката ми по руски език Мирослава Иванова.

Мартина Христова

Гр. Ямбол