5 аромата, които могат да лекуват

Хората са използвали ароматните масла още в Древността. Днес учените потвърждават лечебните им свойства. Решихме да разберем, кои аромати не само създават приятна атмосфера, но и лекуват.

1 Конският босилек

zapah 2

Още в древността хората са познавали лечебните свойства на конския босилек. Най-разпространен е бил с Средиземноморието и в Централна Азия. Смятали са, че има антисептични свойства и че помага при спазми. Последното изследване от 2013 година само потвърдило предположенията на хората от древността. Ароматът и напитката от конски босилек не само помагат на жените да се справят с болките в корема, но и свалят стреса и подобряват паметта. Според изследователите, това е мощен антиоксидант, който помага за изчистване на организма и пречи да се развиват свободни радикали, които ускоряват процеса на стареене и предизвикват рак. Но не бива да се забравя главната медицинска мъдрост: «това, което може да е от полза, може в други случаи да навреди». С други думи, трябва да се спазва мярка. Конският босилек, както и други ароматни масла, трябва да се прилага дозирано между 15 и 60 минути на ден. Иначе ще има обратен ефект. Лекарите не препоръчват също така аромата на конския босилек на бременни жени – опасен е за организма им и може да ги лиши от кърма.

2 Ментата

zapah 3

Ментата са я използвали още в Древен Египет, където производството на ароматни масла било на високо ниво. Листа от мента са намерени в пирамиди от 1000 г.пр.н.е. Днес многобройни изследвания доказват, че маслото от мента облекчава болката при синдрома на раздразненото черво, помага при стомашно-чревни разтройства и намалява туберкулозното възпаление. Според научна статия, публикувана през 2000 г. в сп. «Ailment Pharmacology», смес от 90 мг масло от мента и 50 мг масло от кимион, при редовна употреба, е довела до значителни подобрения при пациенти, страдащи от функционална дисперсия. А на здравите хора маслото помага да се справят със стреса и, ако се вярва на докторите от Бостънския университет, да подобрят паметта си.

3 Портокалът

zapah 4

Ароматът и маслото от портокал могат да ви направят истински «гуру» на стресоустойчивостта. Не напразно непрекъснато го използват при масажи. То съдържа линалол, който намалява напрежението и успокоява нервната и сърдечно-съдовата система. Благодарение на него използват цитросовите аромати срещу главоболието. Колкото и да е странно, но портокаловата есенция помага дори при острата чревна болест салмонелоза, според сп. «Journal of food science». Според тях портокаловото масло пречи на бактериите на салмонелата да се размножават и е отличен антисептик. Има само един недостатък – силен алерген е. Затова експертите съветват, за всеки случай, преди външно прилагане портокаловото масло да се разреди с друга есенция.

4 Канелата

zapah 5

Ако не сте достатъчно внимателни и дисциплинирани, канелата ще ви помогне. Много е полезно за шофьорите, които, след като вдишат канеления аромат, се успокояват и се концентрират по-добре, според изследователи от САЩ. Също според тях, реакцията и моториката на хората се подобряват. Според учените, в бъдеще това наблюдение ще помогне да се предотврати развитието на Алцхаймер. Освен с тонизиращите си свойства, канелата е известна и с антибактериалните и противовъзпалителните си свойства. Например, ароматът на канела може да облекчи главоболието, предизвикано от настинка, както и всичките й първични симптоми.

5 Лавандулата

Field of Lavender

Всички знаят, че лавандулата помага при безпокойство, безсъние и депресия. Но не всички знаят, че маслото от лавандула помага за растежа на косата. Благодарение на своите леко упойващи качества, може да се използва и като болкоуспокояващо. Освен това лавандуловото масло помага за заздравяването на рани. Ако се смеси с йод, раната ще се затвори много по-бързо, според «Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine».

Алиса Муранова

Источник: 5 запахов, которые способны исцелять

© Русская Семерка russian7.ru

 

error: Съдържанието ни е авторско!