По случай националния празник на България 3 март – Денят на Освобождението от османските поробители и възстановяването на българската държава, Руският културно-информационен център в София организира голям брой празнични събития.

В много български градове ще се състоят тържествени церемонии по полагане на венци на паметниците, свързани със събитията от руско-турската война (1877-1878 г.). В София церемонията по поднасяне на цветя ще се състои на 2 март в 11 ч. пред Докторския паметник, издигнат в памет на медиците, загинали в освободителната руско-турска война.

Послучай 139-та годишнина от Освобождението на България от турско иго в галерията на втория етаж на РКИЦ ще бъде открита изложба „Руско-турската война за освобождение на България в руската живопис“.

На 6 март в 18 часа празничните събития ще продължат с концерт на оперната певица Йонка Христова, заслужил деятел на Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД.

На 15 март в Руския културно-информационен център може да посетите творческата среща с режисьора Валентин Сарнацки, след която ще бъде показан документалният му филм „На Шипка всичко е спокойно“.

В два поредни дни – на 15 и 16 март, ще бъде излъчен игралният филм „Турски гамбит“. Началният час на прожекциите в театралната зала на РКИЦ е 18,30. Филмът ще бъде представен от Валентин Ганев, актьор от Народния театър „Иван Вазов“ и един от българските участници във филма.

Денят на Освобождението на България от османско иго е голям и значим национален празник и памет за освободителната война, която допринася за укрепването на силните връзки между двата братски народа – руският и българският, се посочва в съобщението на РКИЦ.

error: Съдържанието ни е авторско!