Московският зоопарк чукна 150 години

Московският зоопарк е открит на 12 февруари 1864 г. Биолозите от Императорското дружество за аклиматизация на растенията и животните в Москва организирали първата зоологическа градина в Москва на края на града. Там желаещите имали възможност да видят 286 представители на местната фауна, селскостопански животни. Зоопаркът се издържал от входните такси за посетителите – около десет хиляди годишно, както и с дарения.  Сумите обаче се оказали недостатъчни за отглеждането на животните, а били необходими средства и за ремонт и изграждане на нови клетки и здания.

Поради натрупаните дългове дружеството решило да повери зоопарка в частни ръце – на семейство Рябинини. Тази стъпка се оказала пагубна за зоопарка и през 1878 г. дружеството отново поело грижите за животните.Но дошла революцията от 1905 г. и институцията отново минала в частни ръце. След идването на съветската власт зоопаркът бил национализиран през 1919 г.

Понастоящем Московският зоопарк е сред най-големите и старите в Русия. Разположен е в центъра на руската столица на площ 21,5 хектара, а в помещенията на зоопарка се отглеждат почти 750 вида представители на фауната, представени от над 7 хиляди екземпляра.

error: Съдържанието ни е авторско!