Световните лидери съдят за Путин прибързано и рязко

„Западните критици на зимната Олимпиада в Сочи се развихриха прекалено и рискуват да изхвърчат от трасето, – пише наблюдателят от The Financial Times Кристофър Колдуел. – Оправданият опит за подлагане на руското правителство на критичен анализ се превърна в упражнение в злорадство и недоброжелателност”, се пише в публикацията, цитирана от  руското издание Inopressa.

Световните средства за масова информация проявяват много упорит интерес към корупцията при строителството на олимпийските обекти. Западните източници оценяват общите разходи за Олимпиадата на 51 млрд. долара, като твърдят, че една трета от тези средства е похарчена не по предназначение. „Това е много локална история, – отбелязва авторът и пояснява, – В последния доклад на рейтинговата агенция Moody’s кредитното влияние на разходите за руски компании е наречено „смесено”, а суверенният кредитен рейтинг на Русия – „неутрален”.

В страните, четящи на Путин лекции за „здрава демокрация”, цялата власт неотдавна премина от законодателите към органите на изпълнителната власт и от избирателите към бюрократите, пише изданието.

„Господин Путин се позиционира като защитник на суверенитета, пример за всички, който не желае да се подчинява на волята на Вашингтон и Брюксел. Западните общества са както преди по-либерални и демократични от руското, но разликата вече не е толкова очевидна, както преди десет години”, – констатира Колдуел..

error: Съдържанието ни е авторско!