3,5 хил. украински военни са безследно изчезнали

3,5 хил. украински военни са безследно изчезнали

Публикувано от:

Около 3,5 хил. украински военнослужещи, блокирани по-рано на границата в Донецка област и Русия, се водят безследно изчезнали и вероятно, загинали, заяви високопоставен източник от украинското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

„З 427 военни според нашите изчисления се водят безследно изчезнали, но те, по всяка вероятност, са загинали. Надежда, че някой от попадналите по-рано в обкръжение от 72-ра, 24-та, 51-ва механизирана, както и 79-та аеромобилна бригада и 3-ти полк от спецназа на ГУР (главно управление за разследване на генералния щаб) е оцелял, почти не остана. През последните две седмици от обкръжението излязоха само четири групи от 7 до 18 души”, заяви представителят на украинското министерство на отбраната.

„Към днешна дата (9 август) от 72-ра бригада останаха 467 души, от 24-та отделна механизирана бригада – 473 души; 51-ва механизира на практика вече не съществува, като числеността на състава й днес е 136 души. 79-та отделна аеромобилна бригада понесе най-тежки загуби – живи се върнаха само 369 военни. От 3-ти полк на спецназа по разузнаването остана само батальонът”, поясни още източникът.

Той разказа също, че по думите на военните, цялата щатна техника, артилерийското и стрелково оръжие са били на практика напълно унищожени.

„По-скоро, това не е така, защото през последната седмица ние отбелязахме придвижване в района на Донецк и Шахтьорск на голямо количество бронемашини и танкове с украински отличителни знаци и щатни номера”, допълни още източникът, като отбеляза, че оставената техника е била напълно изправна, когато е попаднала в ръцете на опълченците, което от своя страна допълнително ще усложни обстановката на фронта.