„Балканска романсиада” в София

От 7 до 9 ноември в София с огромен успех мина  Международният фестивал– конкурс за руски  класически и съвременен романс . От 2013 г. фестивалът „Балканска романсиада” включен в Международната романсиада, заключителния  етап  на който се провежда всяка година в Москва. Организатор и координатор на фестивала беше Балканската асоциация на руските съотечественици. Събитието се проведе с подкрепата на Россотрудничество в България, Московското правителство, представлявано от „Дом на Москва в София“, със съдействието на държавната  институция на Москва“Дом романса“ ,Благотворителния фонд за запазване на  руски романс „Романсиада“. Фестивалът се проведе под патронажа на посолството на Руската Федерация в България.

В конкурса  Балканска романсиада бяха обявени две номинации:

– „Романсиада „: студенти и млади творци на възраст от 17 години до  28 възраст

– „Романсиада без граници“: изпълнители  на възраст от 29 години и по-възрастни.

Тази година за титлата на носител на Голямата награда  /който, ще отиде  на финала в Москва/ се бореха   изпълнители от Хърватия, Македония, България, Украйна, Русия, Полша и Великобритания.

На 8 Ноември се състоя  откриването  на фестивала. В състава на журито влизаше : главен  концертмейстер  на ДБУ „Дом романса “ в гр.Москва Оксана Петриченко, професор на Националната  Музикална Академия «Панчо Владигеров» Благовест Константинов, директор и учител на Руско-британската академия „Musica Nova“ (Лондон) Евгения Терентиева, диригент на смесен хор към  Българското национално радио Румен Райчев , български оперен певец и преподавател във  факултет по музика към  Нов български университет Петър Данаилов, изпълнителката  на руски романси Раиса Полякова и главен секретар на «Федерацията за приятелство с народите на Русия» и ОНД Боряна Илиева.

Състезателите си  избраха  различни жанрове от  руския романс – академичен , салонен , цигански , актьорски  и други.

Журито най-много оцени задълбоченото прочитане   на музикалните произведения, притежание на майсторство, разбиране на стила на изпълнените произведения и  музикална култура на певците.Изпълнението се произвеждаше на живо с акомпанимент на пиано и китара.

На 9 ноември , след  мастер-клас на Оксана Петриченко започна церемонията по награждаване на победителите.

Гран-при не беше окончателно присъдено.За тази награда бяха избрани  трима кандидати: Катаржина Кубияк (Великобритания),  Диана Георгиева (България) и Десислава Бонева (България). Резултат на това решението ще бъде официално представено от  организационния комитет «Дом на романса» гр.Москва

В категорията „Романсиада“ победители са:

Първо място – Десислава Бончева (България, София)

Второ място – Диана Георгиева (България, Русе)

Трето място – Яне Дунимаглоски (Македония, Скопие)

Победителите в категорията „Романсиада без граници“ са:

Първо място – Стоян Груев (България, Ловеч)

Второ място – Марика Попович, Македония (Скопие)

Трето място – Георги Петров (България, Дупница)

Със специална награда на Национално Движение Русофили бе отличена София  Пейчева  /България, София/

Всички участници  – изпълнители и концертмайстори  получиха грамоти и сувенири.

Една от целите на фестивала е да се популяризира на Балканите музикалните произведения на руският романс.