326 хиляди жени служат във Въоръжените сили на Русия

326 хиляди жени служат във Въоръжените сили на Русия

Публикувано от:

Невъзможно е да си представим руската армия днес без представителките на нежния пол, които представляват 10% от личния състав, пише в материал по темата RT  на 8 март. В момента към Въоръжените сили на Русия се числят 326 хиляди жени, като тази цифра включва както дамите под пагон, така и гражданския персонал.

Само в армията жените са 45 хиляди.

Жени изпълняват воинския си дълг в подразделенията със специално предназначение , в морската пехота, в мотострелковата и арктическата бригади като войници, матроси, сержанти, старшини, прапоршчици, мичмани и офицери.

Според руското законодателство жените не подлежат на задължителна военна служба, но могат да служат по договор. Редът за постъпване в армията е същият като при мъжете. За жените в руската армия не са предвидени отделни подразделения. Всички служат заедно, но дамите-военнослужещи все пак живеят в отделни казарми. За тях са създадени и отделни нормативи за физическа подготовка, които се утвърждават ежегодно.

Всяка година броят на желаещите да постъпят в армията жени се увеличава, сочи статистиката. Представителките на прекрасния пол са привлечени най-вече от високата степен на социална защита: достойна заплата, социални гаранции, перспектива за получаване на служебно жилище и добро медицинско

Източник: “Руски дневник”.