30 факта за староверците

Староверието, или старообрядчеството е уникално явление. И духовно, и културно. Икономистите отбелязват, че староверските общности зад граница често са по-успели, отколкото местното население.

 star 2

 1. Самите старообрядци казват, че именно тяхната вяра е православна, а РПЦ наричат нововерци или никониани.
 2. До първата половина на XIX век терминът «старообрядчески» не се е използвал в духовната литература.
 3. Основните «крила» на старообрядчеството са три: признаващи необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство (или т.нар. свещеническо крило); отричащи необходимостта от посредници между човек и Бог и единоверците.
 4. В старообрядчеството има няколко десетки учения и още повече течения.
 5. Върху нателния кръст на староверците го няма изображението на Христос, тъй като този кръст символизира собствения кръст на човека, способността на човека за подвиг заради вярата. Кръстът с изображението на Христос се смята за икона и не бива да се носи.
 6. В Латинска Америка в Колония-Русса или Масса-Пе живеят около 60 семейства, или около 400–450 човека. Действат три църкви с три отделни параклиса.
 7. При старообрядците е съхранено едногласното пеене.

 star 3

 1. От гледна точка на староверците патриарх Никон и неговите поддръжници са се отдръпнали от църквата.
 2. При староверците църковното шествие се извършва по посока на Слънцето. Слънцето символизира Христос (даващ живот и светлина). По време на реформите законът да се извършва църковното шествие срещу слънцето бил възприет като еретически.
 3. В началото след разкола записвали като «старообрядци» всички възникващи по това време секти и еретически течения, което впоследствие създало  определено объркване.
 4. Дълго време за староверците лошото изпълнение на работата било грях. Трябва да се признае, че това влияело благоприятно върху материалното им положение.
 5. Староверците, признаващи необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство, признават свещеническите санове на новата църква за «действащи». Свещеник, преминал към староверците, си съхранявал сана. Част от тях  възстановили собствените си свещенически санове.
 6. Староверците, отричащи необходимостта от посредници между човек и Бог, смятат свещеничеството за напълно изгубено. Преминалият към тях свещеник става обикновен мирянин.

 star 4

 1. Според старата традиция, само някои тайнства могат да се извършват единствено от свещеници или епископи – всичко останало е достъпно и за обикновените миряни.
 2. Само за свещениците е достъпно бракосъчетанието. Въпреки това в поморското течение се практикува бракосъчетанието. В някои общности на поморците се извършва и друго недостъпно тайнство – причастието.
 3. За разлика от поморците, при федосеевското течение бракосъчетанието се смята за изгубено, заедно със свещеничеството. Въпреки това създават семейства, но вярват, че цял живот живеят в разврат.
 4. Прието е при староверците да произнасят три пъти «Алилуя», в чест на Светата Троица, или два пъти «Алилуя» в чест на Отеца и Светия дух, и «Слава тебе Боже!» в чест на Христос. Когато започнали в реформираната църква да произнасят три пъти «Алилуя» и «Слава тебе Боже!», староверците решили, че излишното «Алилуя» се произнася в чест на дявола.

 star 5

 1. Староверците не одобряват икони върху хартия (или друг материал, който може лесно да бъде повреден). Широко разпространени са отлетите метални икони.
 2. Староверците се кръстят с два пръста. Двата пръста са символ на двата Ипостаса на Спасителя (истинен Бог и истинен човек).
 3. Староверците пишат името на Господ като «Исус». По време на никоновската реформа се променя изписването. С двойното «и» започнали да предават продължителността на първия звук. Но старообрядческият вариант е много по-близък до гръцкия източник.
 4. При староверците не е прието да се молят на колене и е разрешено по време на молитва да се стои със скръстени на гърдите ръце (дясната върху лявата).
 5. Староверците, отричащи необходимостта от посредници между човек и Бог, отричат иконите и се молят строго на изток. За да могат да се молят през зимата, правят дупки в стената на дома.
 6. На разпятието на старообрядците не пише I.Н.Ц.I., а «Царь Славы».
 7. При всички старообрядци активно се използва «лестовка» – броеница под формата на лента със 109 «пеперудки» («стъпала»), разделени на неравни групи. Лестовката символизира стълба от земята до небесата. Може всеки да си я направи сам.

 star 6

 1. Кръщението при старообрядците става чрез пълно трикратно потапяне във водата. В православните църкви се допуска обливане и частично потапяне.
 2. В царска Русия е имало периоди, когато за законен се е смятал само бракът (с всички произтичащи последствия, включително правото на наследство и др.), сключен от официалната църква. В тези условия много староверци прибягвали до един трик, формално за сватбата приемали  новата вяра. По това време към такива трикове прибягвали не само староверците.
 3. Най-голямото общество на старообрядци в Русия е Руската православна старообрядческа църква, която се отнася към свещеническото крило.
 4. Отношението на староверците към царете не било еднозначно. Докато едни се опитвали да запишат поредния цар-гонител като антихрист, други, напротив, всячески предпазвали царете. Никон, според представата на староверците, омагьосал Алексей Михайлович. В староверските сказания за подмяната на цар Петър, истинският цар Петър искал да се върне към старата вяра и загинал от мъченическа смърт от ръцете на привържениците на самозванеца.

 star 7

 1. Според икономиста Данил Расков, старообрядците зад граница постигат повече успехи от местните, тъй като са трудолюбиви, могат да изпълняват монотонна и трудна работа, повече се занимават с проекти, изискващи време, не се боят да инвестират, имат по-здрави семейства. Такъв пример е село Покровка в Молдова, което, въпреки общата тенденция, дори се е разраснало, тъй като младите остават в селото.
 2. Старообрядците, или староверци, въпреки името си, са доста съвременни. Добре работят и са сплотени. Старообрядчески книги могат са се прочетат и свалят от интернет, а големите течения, например Древлеправославната църква, си имат и свои сайтове.

Алексей Рудевич

Источник: 30 фактов о староверах

© Русская Семерка russian7.ru

error: Съдържанието ни е авторско!