30 години от аварията в Чернобил – опасността остава

Днес се навършват 30 години от най-тежката ядрена катастрофа в света – Чернобилската. Очаква се да бъде обещано ново финансиране за обезопасяване на района, предаде ДПА.

На 26 април 1986 г. неизправност при проверка на системите на Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ „Ленин“ в СССР, на територията на днешна Украйна, предизвика поредица от експлозии, при които в атмосферата бяха изхвърлени хиляди тонове радиоактивни вещества. Около 350 000 души са евакуирани от района на експлозията в първите дни след катастрофата, включително 45 000 жители на близкия град, обслужващ централата – Припят, посочва Асошиейтед прес. Около 600 000 съветски ликвидатори работиха за обеззаразяване на територията и изградиха „саркофаг“ от олово и бетон, който да ограничи радиацията до вътрешността на авариралия реактор. Но построеният набързо „саркофаг“, винаги е бил смятан за временно решение.

Сега се изгражда се нова, стоманена конструкция за по-добра изолация на реактора, наречена Убежището, но както подчерта по-рано този месец природозащитната организация „Грийнпийс“, работата още е в началната си фаза. Международната общност трябва да осигури дългосрочна адекватна помощ на Украйна за събиране на всички ядрени отпадъци от централата и надеждното им съхраняване, посочи в комюнике организацията. Около 5 милиона души продължават да живеят в заразени по време на бедствието територии в Украйна, Беларус и Русия, припомни „Грийнпийс“. Днес украинският президент Петро Порошенко ще участва в церемония в чернобилската АЕЦ за отбелязването на трагичната годишнина, съобщиха от канцеларията му. Ще присъстват и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и на 28-те страни, отпуснали средства за обеззаразяването на района.

Международната общност вече е дала повече от 2 милиарда евро за почистване и предотвратяване на по-нататъшно замърсяване на Чернобил, се казва в съобщение на ЕК. 730 милиона евро от тази сума са отпуснати от ЕК. В навечерието на годишнината ЕС обеща около 20 милиона евро допълнително финансиране за овладяване на последиците от ядрената катастрофа. „ЕС беше в челната редица на международните усилия за преодоляване на последиците от ядреното бедствие в Чернобил“, отбеляза в комюнике европейският комисар за международното сътрудничество и развитието Невен Мимица. Чернобилската катастрофа е едната от двете аварии от максималното – 7-мо равнище, според Международната скала за ядрените събития. Другата е ядреното бедствие във Фукушима, Япония, през 2011 г. Радиоактивният облак минава над обширни части от Съветския съюз и Европа. Непосредствените жертви в чернобилската АЕЦ са 30 – работници в централа, загинали при експлозията или в резултат на остра лъчева болест в първите няколко месеца, пожарникари и спасители.

Изпратените за потушаване на възникналия при експлозията пожар и за почистване на зоната около 600 000 ликвидатори са изложени на високи равнища на радиация с минимална защита. Вследствие на радиационно облъчване умират 4000 души. Облъчени с радиация са 8,4 млн. души в Беларус, Украйна и Русия. Най-малко 100 000 души умират от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия на радиационното заразяване. Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км – със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

Изхвърлената в атмосферата радиация е с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тези, пуснати над японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. Чернобилската АЕЦ е окончателно затворена на 15 декември 2000 г.

error: Съдържанието ни е авторско!