27 януари – сваляне на блокадата на  Ленинград!

27 януари – сваляне на блокадата на Ленинград!

Публикувано от:

На 27 януари 1944 година е свалена блокадата на Ленинград. Отбраната на града на Нева, продължила 900 дълги дни и нощи, завинаги ще остане в сърцата и умовете на хората като символ на истинско мъжество и сила на духа на съветския народ. На този ден съветските войски окончателно са освобождават града от фашистките завоеватели.

В условията на пълна изолация градът и неговите жители успяват да се задържат повече от две години…

Планът на Хитлер

Унищожаване чрез блокада на мирното население на Ленинград изначално е било запланирано от нацистите. Още на 8 юли, 1941, на седемнадесетия ден на войната, в дневника на началника на германския Генерален щаб ген. Франц Халдер се появила много характерна бележка: “… Непоколебимо е решението на Фюрера да се сравнят със земята Москва и Ленинград, за да се избавим напълно от населението на тези градове, което в противен случай, ние ще трябва да храним през зимата. Задачата за унищожаване на тези градове трябва да се извърши от авиацията. За това не трябва да се използват танкове. Това ще представлява “национално бедствие, което ще лиши центровете не само на болшевизма, но и на московците (руснаците) като цяло.”

Плановете на Хитлер скоро получават въплъщение в официалните директиви на германското командване. На 28 август 1941 генерал Халдер е подписал заповед на върховното главно командване на сухопътните сили на Вермахта за групата на армиите “Север” относно блокадата на Ленинград: “… въз основа на директивите на върховното командване заповядам: 1. Блокиране на град Ленинград чрез пръстен, възможно най-близо до града, за да спасим нашите сили. Изисквания за капитулация да не се повдигат. 2. За да бъде унощожен възможно най-бързо градът, като последен център на червената съпротива на Балтика, без големи жертви от наша страна, забранено е щурмуването на града с пехотни сили. След поражението на ПВО и изтребителната авиация на противника, неговите отбранителни и жизнени способности трябва да бъдат сломени чрез разрушаване на водопроводните станции, складове, източници на електроенергия и силови системи. Военните съоръжения и способността на противника да се защитава трябва да бъдат парализирани с пожари и артилерийски огън. Всеки опит за излизане на населението извън обкръжението трябва да се предотвратява, ако е необходимо, с използване на оръжие … “

Блокадата е разкъсана на 18 януари 1943 година, но окончателно е снета на 27 януари 1944.

За този период, според различни източници, са загинали от 400 хиляди до 1,5 милиона жители . На Нюрнбергския процес фигурира следната цифра: 632 хиляди загинали. Само 3% от тях – от обстрела и бомбардировките. Останалите жители са умрели от глад.

Тази чудовищна трагедия никога не трябва да се изтрива от паметта, за да не се повтори никога.

Източник:

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/yanvarya-Den’-snyatiya-blokady-Leningrada-46881