В Донецк украински военни преминаха по “коридора на позора”

В Донецк украински военни преминаха по “коридора на позора”

Публикувано от:

На 24 август, Украйна отбеляза Деня на независимостта с демонстрации на военна сила, пленници и техника, предаде РИА Новости.

На централния площад в Киев армията показа 49 вида бойна техника, включително системи за залпов огън “Град”, БТР-и, комплекси ПВО и ракетни комплекси “Точка-У”. Украинският президент Петро Порошенко обеща в речта си по време на парада, в близките години да отпусне над 3 млрд. долара за превъоръжаване на армията.

Същевременно  в Донецк се проведе митинг, който започна с “парад” на пленените войници от украинската армия. Около сто украински военни преминаха през центъра на Донецк, съпроводени от въоръжен конвой.Руските медии описаха шествието като “коридор на позора”. Хората крещяха “фашисти” по групата, в която пленниците вървяха с наведени глави. Голяма част от тях бяха небръснати, раздърпани и облечени в цивилни дрехи или военна униформа. Човек с мегафон крещеше: “Сега може да видим преминаващи хора, които бяха изпратени да ни убият.  Ние сме руснаци”.  Кореспондент на Ройтерс от мястото на събитието информира, че някои хора замеряли протестиращите с бутилки вода и развалени яйца, и крещели “На колене!”. Организаторите допълнително унизиха военнопленниците. За да покажат, че са опетнени, след тях бяха пуснати машини, които да почистят улиците, по които са преминали пленените.

Също така, властите на ДНР организираха изложба на унищожената военна техника на украинската армия. На местните жители бяха представени системи за залпов огън, гаубици и бронетранспортьори. Малко по-рано денят в Донецк започна с артилерийски залпове, като на обстрел бяха подложени западните покрайнини на града.

По-късно в Донецк се проведе гражданска панихида за жертвите на артилерийския обстрел, насрочена за празника на независимостта.

Същевременно в Москва бяха арестувани петима души, които се опитали да провесят украинското знаме от Големия каменен мост над Москва река, който е близо до Кремъл. Петимата провеждали “акция в подкрепа на Украйна” по случай Деня на независимостта на Украйна. Още не е решено дали задържаните ще бъдат подведени под съдебна отговорност за нарушаване на реда, по който в Русия се организират събрания, митинги и демонстрации.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=P-EzdyyHQRA[/embedyt]