25 свещени места в Русия

Русия често я наричат свещена земя. Това наистина е така, ако се съди по броя свещени за различните религии места.

1) Дивеево

2

Къде се намира? Област Нижни Новгород, Дивеевски район.

В какво се състои светостта? Дивеево го наричат Четвъртия Удел на Божията Майка на земята. Главната светиня на Дивеевската обител са мощите на преподобния Серафим Саровски. Светият старец незримо, но явно утешава, вразумява, изцелява, отваря закоравелите сърца на идващите при него за Божията любов, въвежда в православната вяра, довежда в Църквата, която е в основата на Руската земя.

Поклонници идват за светена вода от четирите източника, да се поклонят на мощите и да минат покрай светата вадичката, която, според преданието, не може да бъде премината от антихрист.

2) Оптината пустиня

3

Къде се намира? Калужска област.

В какво се състои светостта? Свято-Введенската Оптина пустиня е един от най-старите манастири на Русия, намира се на брега на река Жиздра, недалеч от град Козелск.

Произходът на Оптина е неизвестен. Може да се предположи, че не са я строили князе и боляри, а самите подвижници по призвание свише със сълзи на покаяние, труд и молитва.

Оптинските старци са имали голямо влияние върху умовете на хората от най-различни съсловия. Тук три пъти е бил Гогол. След посещение в Оптина пустиня се появили «Братя Карамазови» на Достоевски. Лев Толстой имал особени отношения с обителта (както и въобще с църквата).

3) Нило-Столобенската пустиня

4

Къде се намира? Остров Столобни, полуостров Светлица, езерото Селигер.

В какво се състои светостта?  Манастирът е наречен Нилова пустиня в чест на преподобния Нил, който живял на острова 27 години и завещал да се построи манастир. През 1555 година Нил починал и бил погребан на остров Столобни. След кончината на преподобния недалеч от могилата му започнали да се заселват отшелници, които основали манастира.

Преди революцията Нило-Столобенският манастир бил един от най-почитаните в Русия. Ежегодно идвали хиляди хора. През 1828 година обителта била посетена от император Александър I.

След революцията съдбата на манастира не била лесна. Бил е и затвор, и хоспис, и лагер за военнопленници, и туристическа база. По време на археологически разкопки на територията на обителта било установено, че през XVIII век тук е била най-голямата по това време работилница за производство на нателни кръстове.

Едва през 1990 година Нилова пустиня отново е предадена на Православната църква, а през 1995 са върнати мощите на преподобния Нил.

4) Кижи

5

Къде се намира? Остров Кижи, Онежското езеро.

В какво се състои светостта? Много хора смятат, че Кижи е красив храм някъде на Север. В действителност това е цял резерват, където внимателно се съхраняват битът и уникалното дървено строителство.

Център и главен паметник на музея е Кижского гробище с църквата „Преображение Господне“. Започнали я през 1714 година и я построили без основи и без нито един пирон. Най-забележителното е, че дори в съветско време не са пипнали светинята – дори оставили иконостаса със сто и двата образа.

Целият кижски ансамбъл е вписан в Списъка на Световното наследство на Юнеско. До острова може да се стигне през лятото от Петрозаводск и през зимата по леденото трасе от с. Великая губа.

5) Соловецкият манастир

6

Къде се намира? Бяло море.

В какво се състои светостта? Още от езически времена Соловецките острови са били обсипани с капища (езически храмове), а древните саами са смятали мястото за свято. През XV век тук възниква манастир, който скоро след това става голям духовен и обществен център.

Поклонничеството в Соловецкия манастир винаги е било голям подвиг, на който са се осмелявали малко хора. Благодарение на това до началото на XX век монасите успели да съхранят тук една особена атмосфера, която, колкото и да е странно, не изчезнала в годините на размирици и смут. Днес тук идват не само богомолци, но и учени, изследователи, историци.

6) Троицко-Сергиевата лавра

7

Къде се намира? Московска област, Сергиев Посад.

В какво се състои светостта? Този манастир с право се смята за духовен център на Русия. Историята на обителта е тясно свързана със съдбата на страната – тук Дмитрий Донской получава благословия за Куликовската битка, местните монаси заедно с войските две години се отбраняват срещу полско-литовската интервенция, тук бъдещият цар Петър І приема клетвите на болярите. До ден днешен поклонници от целия православен свят идват тук, за да се молят и да почувстват благодатта на това място.

7) Псково-Печорският манастир

8

Къде се намира? Печора.

В какво се състои светостта? Псково-Печорският манастир е един от най-древните и известни руски мъжки манастири. През 1473 година е осветена пещерната църква „Успение“, изкопана от преподобния Йона на пясъчен хълма. Тази година се смята за година на основаването на манастира.

Хълмът, където се намират Успенската църква и създадените от Бог пещери, се нарича Света планина. На територията на манастира има два светени извора.

Псково-Печорският манастир никога не е затварян. В междувоенния период (от февруари 1920 до януари 1945 година) той е в пределите на Естония, благодарение на което се съхранява.

8) Кирило-Белозерският манастир

9

Къде се намира? Вологодска област, Кириловски район.

В какво се състои светостта? Кирило-Белозерската обител е град в града, най-големият манастир в Европа. Гигантската крепост не веднъж е устоявала на обсадата на неприятел – върху нейните триетажни стени спокойно могат да се разминат две коли.

Тук са се подстригвали в монашество най-богатите хора на своето време, а в крепостта са били държани държавни престъпници. Самият Иван Грозни е проявявал благоволение към обителта и е влагал в нея немалко средства. Тук се усеща странна енергия, даваща умиротворение.

В съседство са още две перли на Севера – Ферапонтов и Горицки манастири. Първият е известен със своите древни събори и фрески на Дионисий, а вторият – с монахините от знатни родове. Който поне веднъж е бил в околностите на Кирилов, се връща отново.

9) Верхотурие

10

Къде се намира? Свердловска област, Верхотурски окръг.

В какво се състои светостта? Някога тук е била една от основните уралски крепости, от която днес са останали няколко сгради (местният Кремъл е най-малкият в страната). Това малко градче става известно не със славната си история, и с голямата концентрация на православни храмове и манастири.

През XIX век Верхотурие става център на поклонничеството. През 1913 година тук е построен третият по големина събор на Руската империя – Кръстовъздвиженски. Недалеч от града, в село Меркушино е живял чудотворецът Симеон Верхотурски – покровител на Урал. Хора от цялата страна идват да се помолят пред мощите на светеца. Смята се, че той лекува.

10) Валаам

11

Къде се намира? Ладожското езеро.

В какво се състои светостта? Валаам е една от двете съществуващи в Русия «монашески републики». Не е известно, кога е основан манастирът. В началото на XVI век манастирът вече съществува, през XV—XVI век в манастира живеят около десетина бъдещи светци, в това число, например, бъдещият основател на другата «монашеска република» Савватий Соловецки (до 1429 година) и Александър Свирски. Именно по това време на съседните острови се появяват много монашески скитове (малък манастир).

За разлика от Соловецкия архипелаг, където стопанин е музеят-резерват, във Валаам монашеските традиции са почти напълно възродени. Всички скитове са действащи, музеят изпълнява на островите и административни функции, а повечето посетители на Валаам са поклонници. Върху цялата територия на острова има скитове, «филиали» на манастира. Великолепната природа на Валаамския архипелаг е своеобразна «квинтесенция» на природата на Южна Карелия – помага на стремежа на поклонника да се отдалечи от мирската суета и да се вглъби в себе си.

11) Пустозерск

12

Къде се намира? Фактически никъде. Пустозерск е изчезнал град по долното течение на Печора, в Заполярния район на Ненецкия автономен окръг. Намира се на 20 км от днешния град Нарян Мар.

В какво се състои светостта? Пустозерск е мястото, където протопоп Аввакум е живял 15 години в изгнание в землянка, написал е своето житие и е бил изгорен на клада. И днес Пустозерск е място за поклонничество на старообрядците и се почита от тях като свято място. Тук е построена часовникова кула и трапеза, стоят паметни кръстове.

12) Рогожската паланка

13

Къде се намира? Москва.

В какво се състои светостта? Рогожската паланка е исторически духовен център на руското старообрядчество. През 1771 година до Рогожската градска врата е създадено старообрядческото Рогожско гробище, също там са построени карантинно отделение, болница и малка часовникова кула.

В края на XVIII – началото на XIX век до гробището са построени два събора – Покровски и Рождественски, Николската часовникова кула е построена отново, но от камък, до храмовете са издигнати домове за свещенослужителите и монашески килии, шест приюта и много частни и търговски домове.

Два века Покровски събор е най-големият православен храм на Москва, побиращ до 7000 вярващи.

В началото на ХХ век живеещите в околностите на Рогожск старообрядци достигат 30 000 души.

13) Великите Булгари

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Къде се намира? Република Татарстан, на 140 км от Казан.

В какво се състои светостта? Булгар, един от най-великите градове на средновековието, днес е важно място за поклонение за мюсюлманите на Русия. Освен древните руини, от Велика Булгария е останало село Болгари и стените на голяма джамия с минаре от XIII век. От другата страна на пътя срещу джамията е добре запазилият се Северен Мавзолей. На изток от джамията е Източният мавзолей.

Бялата джамия е близо до входа в Болгар, до Южните врата на болгарския музей-резерват. Архитектурният комплекс се състои от джамия, резиденции и площадка за молитви.

14) Изворът Аулия

15

Къде се намира? Република Башкирия, планината Ауштау.

В какво се състои светостта? Аулия в превод от башкирски означава «свещен». Смята се, че този извор има лечебни свойства. Тече малко повече от 30 дни в края на май и началото на юни и всяка година събира десетки хиляди хора.

Пролетта хората се къпят в него и пият свещената вода, която, според тях, може да лекува камъни в бъбреците, респираторни болести и болести на стомаха. През пролетта водата в извора, както казват, получава лечебните си свойства едва след 15 май.

Качването в планината Ауштау става на два етапа: първият се състои в достигането на свещения извор, вторият – качването на върха на планината, където има три могили, в които, според легендата, са останките на трима ислямски мисионери от град Ош, убити от местните през XIII век. След като се покаяли същите местни жители погребали шейх Мухаммад Рамазан ал-Уш и спътниците му на върха на планината, на склоновете на която се появил свещеният извор.

15) Мавзолеят на Хусейн-Бек

16

Къде се намира? Република Башкирия, на 40 км от Уфа.

В какво се състои светостта? Мавзолеят се намира на гробището Акзират. Според легендата, е бил построен през XIV век за Хаджи-Хусейн-бек – първияj имам на територията на съвременна Башкирия. Заповедта да се построи мавзолеят била издадена от самия Тамерлан.

Недалеч от мавзолея има няколко надгробни камъка с надписи на арабски. Смята се, че така са отбелязани пълководците на Тамерлан.

Мавзолеят на Хусейн-Бек се смята за един от най-свещените мюсюлмански места в Русия. Само на 10 км от това място е още един древен мавзолей – могилата на Турухан. Според някои историци, той бил потомък на Чингис хан. Според историците, Турухан, както и Хусейн-бек, бил просветен мюсюлмански владетел.

16) Зияратът на Кунта-Хаджи Кишиев

17

Къде се намира? Чеченска република, село Хаджи.

В какво се състои светостта? В Чеченя има 59 свещени погребения, зиярати. Зияратът на Кунта-Хаджи Кишиев е най-почитаният от тях. През XIX век в село Хаджи се родил суфийският шейх Кунта-Хаджи Кишиев, чеченски светец и мисионер, проповядващ зикър («спомени на Аллах»). До мястото, където е бил домът на Кишиев, има свещен източник, чията вода е с лечебни свойства. Желаещите могат също така да посетят гроба на майката на Кишиев. Той е недалеч в планината Ертина, която чеченците смятат за свещена.

17) Крепостта Кала-Корейш

18

Къде се намира? Република Дагестан, на 120 км от Махачкала.

В какво се състои светостта? Джамията на крепостта Кала-Корейш е една от най-старите джамии в Русия. Била е построена през IX век. На територията на крепостта са разположени още древна гробница и музей.

Крепостта е на 1000 метра над морското равнище. Заради външния си вид понякога наричат Кала-Корейш Дагестанския Мачу-Пикчу.

Корейшитите, или курайшитите се смятали за близки роднини и потомци на самия пророк Мохамед, затова основаният от тях Кала-Корейш станал най-важният в региона център за разпространение на исляма.

Към XX век Кала-Корейш се превърнал фактически в град-призрак. Жителите от околните селища твърдят, че през 1970-те в Кала-Корейш са живели две жени и един мъж. Това били последните обитатели на древния град на потомците на Мохамед.

18) Мавзолеят Тути-бике

19

Къде се намира? Република Дагестан, Дербент.

В какво се състои светостта? Мавзолеят на дербентските ханове, единственият от съхранилите се в Дербент мавзолеи, е построен през 1202 година според мюсюлманското летоброене (1787-1788) над гроба да владетелката на Дербент Тути-бике. В мавзолея освен нея, са погребани и синовете й, както и жената на Гасан-хана Hyp-Джахан-ханум.

Владетелката на Дербент Тути-бике е много значима фигура в историята на Дагестан. През 1774 година, по време на щурмуването на Дербент Тути-бике лично участвала в отбраната. По време на обсадата на града тя не прекъснала молитвата си. След края на молитвата излязла в двора на Джума джамия, където нахлул вражеският отряд и с удар на кинжала си убила техния предводител. Според преданието, изумени от мъжеството на една жена, враговете се разбягали.

До мавзолея е Kирхляр («четиредесет» на тюркски). На това място има погребения на ислямски мъченици.

19) Мавзолеят Борга-Каш

20

Къде се намира? Мавзолеят е в северозападната покрайнина на днешното село Плиево, Назрановски район, Република Ингушетия, на левия хълмист бряг на Сунжи, който е разклонение на Сунженския хребет.

В какво се състои светостта? Историците до ден днешен не са на единно мнение, как и защо е построен този мавзолей.

Борга-Каш се превежда като «могилата на Борган». Според една от версиите, мавзолеят е бил гробница за Буракан Бексултан, един от главните предводители на ингушите в борбата срещу войските на Тимур, които нахлули в земите им през 1395 година. Буракан не загинал във войната с Тимур, а десет години по-късно, което съответства на времето на построяването на мавзолея.

600-годишният мавзолей е важно място за поклонничество и един от най-ценните ингушетски исторически паметници. До ден днешен върху сградата на мавзолея са се съхранили надписите на арабски.

20) Иволгинският дацан

21

Къде се намира? Република Бурятия, село Верхняя Иволга. На 30 км от Ула-Уде.

В какво се състои светостта? Иволгинският дацан е главният дацан на Русия, резиденция на Пандито Хамбо-лама – Главата на Будистката традиционна Сангхи на Русия, голям будистки манастирски комплекс, паметник на историята и архитектурата.

В Иволгинския дацан е тялото на един от главните подвижници на будизма през ХХ век, главата на будистите в Сибир през 1911-1917 Хамбо – Итигелов-лама. През 1927 година той седнал в позата на лотос, събрал учениците си и им казал да четат молитва-благопожелание за починалия, след което, според будистките вярвания, ламата изпаднал в състоянието самадхи.

Бил погребан в кедров куб в същата тази поза лотос, като завещал преди смъртта си саркофагът да се изкопае след 30 години. През 1955 година вдигнали куба. Тялото на Хамбо-лама било нетленно, а проведените от учените през 2000-те анализи, показали, че белтъчните фракции са с характеристиките на жив човек, а концентрацията на бром е 40 пъти над нормата.

Също така, в Иволгинския Дацан може да се види вълшебният камък. До него има надпис: «Според преданието, именно този камък и докосвала Ногоон Дари Ехе (Зелената Тара) и е оставила върху него отпечатък от своята длан».

21) Ниловски дацан

22

Къде се намира? В Тункинската долина, на 4 км нагоре по течението на реката от курорта «Нилова Пустиня», в гората, на 10 км пеша в планината Холма-Ула.

В какво се състои светостта? Според едно древно предание, на това място се приземил митичният бог Хан Шаргай нойон, главата на хаатите, живеещи на гребена на Саянската планина. В чест на това, през 1867 година тук било построено малко дървено скеле за молитви. След това са построени два дървени дацана.

На територията на Ниловския дацан има кула от дълга и гладка греда с кръгла дървена бъчва отгоре. Такава конструкция няма в нито един друг дацан в Бурятия. Местните разказват, че когато ламите обръщали местното население в будизъм, събрали на това място всичките шамани и ги убедили да приемат будизма.

Били изгорени всичките дайрета и шамански костюми. Сложили в бъчвата свещени реликви и сребърни монети и я качили на високо, за да види Буда подаръците. Пясъкът на мястото на приземяването на Хан Шаргай нойон се смята за свещен. Разпространено е вярването, че пясъкът, взет от мъж, му дава сила.

22) Планината Белуха

23

Къде се намира? Най-високата точка на планината Алтай. Намира се на територията на Уст-Коксинския район.

В какво се състои светостта? Много изследователи свързват най-високата алтайска планина Белуха със свещената планина Меру. Руският философ Николай Фьодоров се е опитал да потвърди тази теория. Тюркологът Мурат Аджи допълнил тази популярна теория, използвайки карта с изображението на свещената планина Меру от II век пр.н.е.

На еднакво разстояние от Меру са се намирали известните тогава четири океана, и Белуха е еднакво отдалечена от Индийския, Тихия и Северния Ледовит океан.

Будистите смятат Белуха за свещена планина. Тук са идвали да се спасят от света в търсене на легендарното Беловодие старообрядците. Според поверията на алтайците, в Белуха живее богинята Умай, върховно женско божество, сравнимо по важност с Тенгри.

23) Остров Олхон

24

Къде се намира? Олхон е най-големият остров на езерото Байкал. Намира се на 256 км от Иркутск.

В какво се състои светостта? Едно от главните култови места е скалата Шаманка. В пещерата, намираща се в скалата, е забранено влизането за жени и деца. Някога там е било будистко светилище.

Олхон го почитат не само будистите, но и представители на традиционните бурятски вярвания. На острова се събират шамани от цяла Русия, а понякога и от чужбина, за провеждане на своите обреди. По това време шаманите общуват директно с духовете, и ако им провърви, може да разберат отговорите на всичките си въпроси. По това време не трябва да се гледа шамана в очите, иначе, според местните поверия, духът може да напусне тялото на шамана и да се пресели в невнимателния молител.

24) Планината Бархан-Уула

25

Къде се намира? Бархан-Уула или Барагхан е една от най-високите планини от Баргузинския хребет. Планината е до селата Барагхан и Ярикта.

В какво се състои светостта? Според резултатите от републиканския конкурс «Седемте чудеса на природата на Бурятия» Барагхан е признат за основното бурятско природно чудо.

От векове планината е свещена и за баргузинските буряти, и за монголоезичните народи. Бурятската митология разказва за господарите на планината бархан баабай и Хажар-Сагаан-нойон – небесни владетели, слезли на земята.

Съществува също легенда, че в Бархан-Уула е погребан знатен хан от златния род на борджигините. Има легенда и за Соодой-лам, велик йога, който избрал за своите медитации Барагхан.

Смята се, че качилият се на тази планина ще бъде свързан с нейната мистична сила, а праведниците могат да видят на склоновете й образа на Буда. Качването в планината обикновено става с придружаване от монасите от Иволгинския дацан. В чест на Барагхан на санскрит е написан огромен молебен.

На платото Тептеехей, на самия връх на планината, има древно свещено каменно съоръжение Обо (купчина), честващо духа на планината. Тук има и свещен знак, символизиращ вечността и безкрая на вселената.

В наши дни на Бархан-Уула се правят будистки молебни и обреди. Ежегодно има поклоннически изкачвания до върха на планината.

Не всеки може да се изкачи в планината. Трябва да се получи разрешение от ламата в Курумканския дацан. На жените им е забранено да се качват на Бархан-Уула.

25) Меркитската крепост

26

Къде се намира? В южна Бурятия, в Мухоршибирския район на 110 км от Улан-Уде, на десния бряг на устието на р. Тугнуй.

В какво се състои светостта? Според легендата, именно тук са били първите битки на Чингис хан с някога живелите по тези земи меркити. От 1177 до 1216 година, докато не били разбити, меркитите водели жестоки сражения срещу Чингис хан и хан Джочи. Меркитската крепост днес не е крепост в прекия смисъл на думата. Това са скални парчета, върху които са се съхранили елементи от някогашни укрепления, вдлъбнатини за сигнални огньове, кладенец, наблюдателници.

В Меркитската крепост има два т.н. «ечащи камъка», които, според поверията могат да изцелят жена от безплодие и да донесат късмет в любовта. Правят се поклонения до Меркитската крепост, тук идват шамани и лами.

През 2010 година тук са намерени будистки свитъци и икони-танка, които ламите са скрили в годините на гонения срещу религията. Тъй като от планината не бива нищо да се взима, свитъците били разгледани и върнати на мястото им.

Алексей Рудевич

Источник: 25 священных мест в России

© Русская Семерка russian7.ru

error: Съдържанието ни е авторско!