На финала на олимпийското трасе в Сочи археолози намериха езическо светилище

Москва, 30 януари,  Следи от древно светилище и пътека, проправена от войнствени кавказки племена, са намерили археолози в близост до олимпийски обекти в Сочи, съобщава „Московски комсомолец”. Оказало се, че само на няколко крачки от ски-пистата минавал исторически път, създаден преди повече от две хиляди години. А скиорите ще финишират точно срещу старинно светилище, което някога използвали за ритуални езически обреди.

„Повдигането на културния пласт в планински условия се оказа трудна задача”, – разказа ръководителят на Кавказката експедиция Константин Воронин. Руските археолози са свикнали да правят разкопки в равнинни условия, а работата в планината е приключение по холивудски сценарий, смятат те. За първи път археолозите изкачили сочинската планина през 2010 г. Предприели експедицията не от научно любопитство, а защото така е по закон. Всеки сантиметър земя, на който днес се издигат олимпийски обекти, е бил обследван първоначално от археолозите. В резултат на усилената работа те успели да повдигнат културен слой с 2-хилядолетна давност.

На разни места изследователите откривали ту бронзова гривна от 4 век преди н.е., ту отломки от средновековни клинове. Общо те извлекли от земните недра 700 старинни предмета. Но се оказало, че планината пазела и много по-древни артефакти. Учените с гордост разказват за намерения накрайник от оръдие от преди 150 хиляди години. Но сега вниманието им е насочено към най-важното откритие – останките на древно светилище и път, минаващ директно през скалите. На това място преди повече от хиляда години назад се обосновали кавказки племена. Тук живеели главно воини: за това свидетелстват намерените могили. Женски могили тук няма, а мъжките са буквално затрупани с кинжали и саби. Намерени са много накрайници за стрели, които се използвали не само като оръжие, но и като дар за боговете..

error: Съдържанието ни е авторско!