24 млн. души в Русия са участвали в тържествата на 9 май

24 млн. души в Русия са участвали в тържествата на 9 май

Публикувано от:

Общественият ред и безопасността по време на честването на 9 май в Русия са били осигурени в пълен размер, а в мероприятията по случай празника са участвали около 24 млн. души, заяви във вторник говорителят на Министерството на вътрешните работи на Русия Ирина Волк, предаде РИА Новости.

„Близо 24 млн. души са участвали в тържествата, посветени на 71-вата годишнина от Победата във Великата отечествена война. Редът и обществената безопасност на територията на Руската федерация бяха осигурени в пълен размер“, каза тя.

По думите й, на 9 май на територията на страната в 8 хиляди населени места са се провели над 15 хиляди мероприятия – военни паради, полагане на венци на паметници, концерти и фойерверки.

Най-много хора са присъствали на тържествата в Москва, Санкт Петербург, Ленинградска и Свердловска област и Краснодарски край.

„В осигуряването на реда и охраната на публичните прояви са били ангажирани около 237,3 хил. души, в това число 181,5 хил. полицаи, над 10 хил. служители на Националната гвардия, около 24 хил. доброволци и др.“, отбеляза Волк.

Служителите на реда не само са осигурявали реда по време на провеждането на мероприятията, но и са участвали в акцията „Безсмъртния полк“, която тази година събра 700 хил. души в руската столица.