27 кандидата претендират за поста на президента на Украйна

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна прие документите и гаранциите в размер на 2,5 милиона гривни (около $233 хиляди) от 27 човека -кандидати за поста на президента на страната.
Общо 38 човека се обърнаха към ЦИК, но не  всички документи са надлежно оформени.
Приемането на документите приключи в полунощ в неделя срещу понеделник местно време.
Според прес службата на ЦИК, официално статус на кандидат за президентския пост на страната са получили вече седем човека: двама бивши заместници министър-председател Юри Бойко и Сергей Тигипко, бивш губернатор на региона Харков Михаил Добкин, бивш заместник-главен прокурор Ренат Кузмин, бизнесменът Вадим Рабинович, бивш заместник-председател на Върховната Рада Валерий Коновалюк и ръководителят на „Интерагроэкспорт“ Владимир Саранов.
Четири парламентарни фракции:  „Отечество“, „Удар“, „Свобода“ и „Партията на регионите“ проведоха в събота конгреси, на които номинираха кандидатите си  за президентския пост. Както и се очакваше, „Отечество“ издигна за претендент за президентския пост партийният си лидер Юлия Тимошенко, „Свобода “ – техният лидер Олег Тягнибока. „Партия на регионите“ от няколко кандидати се спряха на кандидатурата на Добкин. Лидерът на „Удар“ Виталий Кличко, който първи обяви президентските си амбиции, изостави по-ранните си планове и реши да подкрепи парламентариста, олигарха Порошенко, който се самоиздигна в президентската надпревара. Самият Кличко обяви готовността си да се кандидатира за кмет на Киев на изборите, които ще се проведат в един ден с президентските на 25 май. Всички номинирани кандидати подадоха документите си до  ЦИК.
Лидер на „Десният сектор“ Дмитрий Ярош отива до урните като самостоятелно номиниран. Конкурентите са: известния лекар Богомолец, бившият министър на социалната политика Наталия Королевская, бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко.
В ЦИК също си  подадоха документите за регистрация депутатите от Върховната Рада Олег Ляшко и Олег Царев, бившият министър Александър Клименко, бившият шеф на Службата по външно разузнаване Микола Mаломуж и представителят на Интернет партия Дарт Вейдър, който прие образа на героя от епоса „Star Wars“.
ЦИК трябва да разгледа представените документи в продължение на пет дни, до 4 април.

error: Съдържанието ни е авторско!