23 юни – Ден на национален траур в България

23 юни – Ден на национален траур в България

Публикувано от:

С решение на Министерския съвет, 23 юни е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от наводнението във Варна и Добрич. По този повод, националните знамена на всички държавни институции са свалени наполовина.

В катедралния храм “Свето Успение Богородично” във Варна, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и духовенството от епархията ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите от водната стихия в квартал “Аспарухово”. На молитвата ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Панихида в памет на жертвите на водната стихия ще бъде отслужена и в столицата. От Светия Синод на Българската православна църква съобщават, че църковният ритуал ще се проведе в храма “Св. Николай Чудотворец”, известен още като Руската църква. Очаква се панихидата да започне в 10,00 часа.

В наводнението загинаха 12 души, сред които и деца. От митрополията призовават всички да се помолят за упокоението на душите им.

Стефан Емилов Стефанов – на 13 г. от гр. Варна, Зина Силвиева Шопова – на 8 г. от гр. Варна, Иванка Колева Пенчева – на 70 г. от гр. Варна, Йорданка Илиева Георгиева – на 83 г. от гр. Варна, Магдалена Жанева Шопова – на 29 г. от гр. Варна, Тодорка Стефанова Стоянова – на 38 г. от гр. Варна, Марин Василев Маринов – на 60 г. от гр. Варна, Магбуле Ризаева Абзова – на 79 г. от гр. Варна, Анка Стоянова Демирова – на 67 г. от гр. Варна, Юлиян Илиев Бошнаков – на 63 г. от гр. Варна, Зоя Асенова Шопова – на 59 г. от гр. Варна.

Днес и утре са неучебни и неприсъствени дни за училищата, детските градини и яслите в квартал “Аспарухово” във Варна.

Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17.00 ч. започна пороен дъжд, описван от очевидци като из ведро и като водопад. България бе разтърсена от информациите за потоп във Варна, който взел жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 м, удари кв. „Аспарухово” и помете хора, автомобили, къщи.

23 юни Ден за национален траурв България0

Труп на още едно дете бе намерен в близост до останките на разрушената къща на ул.”Горна студена” №68 в “Аспарухово”, съобщава varna.utre.bg. Все още не е установена самоличността му. Предстои оглед и изясняване. Детето е на видима възраст 2-3 годинки, което означава, че най-вероятно е издирваната внучка на Зоя Шопова от “Максуда”.

Продължава да се издирва 6-годишният Марин. С намерения днес труп жертвите в “Аспарухово” станаха 12.