23 февруари: Ден на мъжа в Русия

Автор: Екатерина Туришева
На 23 февруари в Русия силната половина от човечеството получава законното право да получава от жените поздравления и подаръци: на този ден в страната се отбелязва Денят на защитника на Отечеството. Въпреки всичко, на внимание от страна на прекрасния пол могат да разчитат дори тези, които не са свързани с въоръжените сили: неофициално 23 февруари е смятан за ден на всички мъже.
За разлика от Международния ден на жената, който идва в Русия от Запада, Денят на защитника на Отечеството е напълно и изцяло руско „изобретение“. Впрочем и до ден днешен няма единодушие по въпроса, защо именно 23 февруари е избран за датата, на която се празнува. Съгласно официалната гледна точка, изградена в Съветския съюз през 1920-е години, на този ден през 1918 г. войските на Червената армия нанасят поражение на германските войски край Псков и Нарва. Но при последвалото детайлно проучване на документите от онова време историците опровергават този факт: съгласно архивните данни, вечерта на 23 февруари немците са се намирали на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва, и на този ден не са регистрирани никакви сражения нито в немските, нито в руските архиви. Но за има-няма 20 години този мит успял да се наложи и в годините на Втората световна война 23 февруари масово се отбелязва именно като деня на първите победи на Червена армия над германците.Оттогава до ден днешен датата на празника остава непроменена. За сметка на това името му няколко пъти е променяно. До 1949 г. в Съветския съюз празнували Деня на Червената армия, а от 1949 до 1993 г. празникът официално се наричал Ден на Съветската армия и Военноморския флот, след което той бил преименуван първоначално в Ден на руската армия, а след две години – в Ден на защитника на Отечеството.

 След разпадането на СССР някои бивши съветски републики се отказаха от отбелязването на 23 февруари. В наши дни той се празнува само в Русия, Беларус, Украйна и Киргизия.

Независимо от това, че по идея този празник няма нищо общо с Международния ден на жената, с течение на времето в съзнанието на руснаците 23 февруари се е превърнал в „празник на всички мъже“ – противоположност на 8 март, който по традиция масово се отбелязва в Русия.

Сергей, програмист, споделя как се отбелязва в наши дни празника:

– Преди около две години, някъде към средата на деня на 23 февруари, в офиса влязоха две млади дами в миниатюрни престилки. С ресторантска количка те раздадоха на мъжете гречка (елда) с месо. Също както на полева кухня. Всички наши момичета се преоблякоха като медицински сестри, такива, като в списание MAXIM, и ни направиха медицински прегледи, да проверят, годни ли сме за военна служба. Много умилително слагаха термометрите, преслушваха ни със слушалките, а при проверката на зрението трябваше да се различи снимката на разсъблечен модел от тази на еленовъд. След това всичките мъже ни качиха на автобус и ни пратиха „на война“, да играем пейнтбол. Между другото, на 8 март и ние не им останахме длъжни. Поставихме на входа як мъжага с брадва, облечен като касапин. Той проверяваше дали полите на дамите са достатъчно къси. На всичките им подарихме букети с цветя, наехме им автобус и ги пратихме на SPA.Александър, мениджър по продажбите:

– Миналата година всички дами в нашата фирма дойдоха на работа на високи токчета, с къси поли, моряшки фланелки и с ярко-червено червило по устните. Нашите момичета всичките са много хубави, като от кастинг, така че неработното настроение ни обзе още от сутринта. Вечерта на фирмено събиране всички ни очакваше феерично парти. Някакво неимоверно количество бира, всякакви мъжки мезета от рода на кренвирши, чипсове, крекери и пица. По време на поздравлението ние се разделихме на две части по полов признак и момичетата връчиха на всеки от нас наистина евтин крем за бръснене, нещо като стереотипна шега. А след това ни подариха „джага“, една за всички ни. Почти никой не занесе крема си до вкъщи, тубичките се търкаляха из офиса през цялата година. Ние бяхме по-зле организирани за 8 март. Нямаше никакви преобличания, просто подарихме на всяка дама цветя и направихме „поляна“ от шампанско в офиса.Абсолютното болшинство от мъжкото население на страната дори не се досеща за съществуването на Международния ден на мъжа, който се отбелязва на 19 ноември: в съвременна Русия мястото на този празник е твърдо заето от Деня на защитника на Отечеството, който, както негласно е прието, трябва да се празнува от всеки мъж, независимо от това, налагало ли му се е в действителност да защитава своята Родина.

 Единствената пряка връзка между 23 февруари и 8 март са намира в календара, по-точно – в календарите. След като Русия преминава към Грегориянския календар, 23 февруари по стар стил се пада на 8 март по нов стил.

Впрочем официалните чествания на 23 февруари традиционно са издържани във военен стил. На този ден в много градове в страната се провеждат тържествени шествия, фестивали и концерти, а в чест на празника в Москва се провежда празничен салют.

Както и на 8 март, на 23 февруари в Русия е прието „виновниците за празника“ да получават подаръци. Но независимо от това, че съгласно допитванията болшинството от мъжете биха желали на този ден да получат нещо творческо или полезно от типа на оригинални комплекти ароматизатори за кола, най-популярните подаръци всяка година си остават чорапите и козметиката за баня и бръснене. Поради тази причина неофициалният празник на всички мъже си има и неофициално име: „Общоруски ден на пяната за бръснене“. Дори в последно време някои мъже започнаха да организират „протестни акции“: в навечерието на празника те сами си купуват козметика за бръснене, опитвайки се по този начин да накарат жените си да измислят нещо по-оригинално.

Източник: Руски дневник

error: Съдържанието ни е авторско!