210 години от  рождението на Фьодор Тютчев

210 години от рождението на Фьодор Тютчев

Публикувано от:

На 5 декември се навършват 210 години от рождението на един от най-големите руски поети Тютчев.

От неговата поезия се е възхищавал Пушкин, а сам той е наричал своите стихове «бездарни» и «драсканици». Фьодор Иванович Тютчев владее 5 езика, дълги години работи като дипломат в чужбина. В своите политически статии той пише афористично – „Русия като държава е гигант, а като общество – младенец”. Но преди всичко, Тютчев се прославя широко не със своите политико-филосовски размишления, а с лиричните си стихове.

Бъдещият поет е роден в село Овстуг, около Брянск.  За дворянските деца е невъзможно  да получат достойно образование в дълбоката провинция и Тютчеви се преместват в Москва.   След завършване на Московския университет Фьодор Иванович заминава на дипломатическа служба в Бавария.

T1

На фасадата на зданието, в което Тютчев прекарва детството и юноществото е поставена мемориална дъска. Зад тези стени 13-годишният Фьодор Иванович е превеждал Хораций, подражавайки му е писал оди, изучавал е латински и древноримска поезия. Той напуска дома и заминава в чужбина по настояване на своята майка, тъй като е съчувствал на декабристите.

Но Тютчев има собствено отношение и към декабристите, и  към съществуващия строй. Той смята, че всяка революция е враг на християнството и в същото време публично осъжда „произвила на самовластието”.  Той живее на Запад 22 години. В Русия се завръща, по негово собствено признание, повече руски, отколкото е бил. В Родината, като таен съветник, той продължава да консултира правителството. Тютчев предлага да се анулира втората част на Парижкия договор – трактат „за неутрализация на Черно море”.  Благодарение на това, Русия си възстановява бойния флот, изгубен по време на Кримската война.

Отстоявайки правата на своята Родина, Тютчев винаги е мечтаел да сприятели Русия с Европа. Двете култури се преплитат в неговото семейство. Двете жени на Фьодор Иванович – първата Елеонора и втората Ернестина- са били немкини. С всяка от тях Тютчев се венчае по два обряда – католически и православен. В Германия руският поет е бил приятел с Хайне, превежда Гьоте и Шилер. Към своите стихове се отнася с пренебрежение – поради разсеяност може да ги забрави или да ги изхвърли.

Понастоящем са известни около 400 стихотворения, написани от Тютчев. Широко признание неговата поезия получава след смъртта му. Цикълът, посветен на последната му любов Елена Денисова – съученичка на неговата дъщеря, е признат за образец на руската лирика.

T3

По негови стихове е популярният романс „Я встретил Вас”. Това лирично откровение той посвещава на своята първа любов – Амалия Крюденер. Когато се запознават, тя е само на 16 години, а Тютчев на 20. След почти половин век от тяхната първа среща, Амалия идва да се прости с умиращия Тютчев. „В нейно лице най-хубавите дни на моето минало дойдоха да ме целунат за последно”…

http://tvkultura.ru/news/

.