20% от руснаците – роднини на Елизабет II

20% от руснаците – роднини на Елизабет II

Публикувано от:

20% от руснаците, живеещи в европейската част на страната, са кръвни роднини на представителите на династията Уиндзор, към която принадлежи и английската кралица Елизабет Втора. В Русия били открити още потомци на фамилиите на френската кралица Мария Медичи, на Алберт Айнщайн и на Адолф Хитлер, информира в. Монитор, позовавайки се на местни медии.

Сензационните резултати били получени при изследване на генетици от руската компания Genotek. Изследвайки повече от 2500 генома на жители на Москва, Петербург, Сочи, Краснодар, Ростов на Дон, Владивосток, Новосибирск, Симферопол и Киев, учените стигнали до извода, че по майчина линия всеки пети руснак има общи корени с децата на император Николай Втори. Тяхната майка – императрица Александра Фьодоровна, пък била внучка на британската кралица Виктория. Така излича, че споменатите 20% жителите на страната са потомци на Уиндзорите. Всички те имат еднакво митохондриално ДНК – този сегмент на генома се предава от майката на децата и позволява да се проследи родствените връзки, посочват специалистите от Genotek. Освен това същото изследване показало, че повече от половината руснаци принадлежат към митохондриалната група H, чиито представители проникнали в Европа от югозападна Азия преди близо 25 000 години.

В същото време едва 41% от днешните жители на стария континент притежават това ДНК. „Оттук следва изводът, че исторически погледнато руснаците са повече европейци от самите европейци“, констатира генетиците. По мъжка линия също са установени интересни родствени връзки. Оказало се, че еднакъв набор мутации в Y-хромозомата, предаваща се от баща на син, имат около 25% от руснаците, както и мореплавателят Франсис Дрейк, ученият Николай Пржевалски, кралят на Нидерландия Уилям-Александър, актьорът Том Ханкс, режисьорът Никита Михалков и много коренни жители на южна Европа.

По-детайлни генетически тестове показали, например, че ексцентричният лидер на либералдемократите Владимир Жириновски има общи предци с Наполеон и Айнщайн. „Хаплогрупата E1b1b1 на политика е доста интересна – към нея принадлежат още Хитлер, Влад Цепеш /Дракула/ и Бенито Мусолини“, разказва генералният директор на Genotek Валерий Илински.

През февруари т.г. при друго свое изследване генетиците установиха, че 83% от руснаците имат поне един общ роднина. От центъра посочват, че всеки желаещ да узнае корените си, може да изпрати в лабораторията свой биологичен материал /слюнка/.