Портрет на Д. И. Менделеев в мантия на доктор по право от Единбургския университет. Иля Репин.

Портрет на Д. И. Менделеев в мантия на доктор по право от Единбургския университет. Иля Репин.

183 години от рождението на Дмитрий Менделеев

Публикувано от:

На 8 февруари 2017 година се навършват 183 години от рождението на руския учен Дмитрий Менделеев, на който дължим много открития, но най-важното от тях е създаването на периодичната таблица на химичните елементи.

Той я разработва след като написва периодичният закон за химичните елементи през 1869г. и за първи път в историята на химията предсказва съществуването на непознатите тогава елементи: скандий, германий и галий. С името на Менделеев се свързват още теорията за водните разтвори, откриването на абсолютната температура на кипенето, както и общото уравнение за състоянието на газовете. Без никакво съмнение можем да кажем, че той е един от най-големите химици в историята, но също така и учен, който е допринесъл и за развитието на други научни дисциплини като физика, геология, метеорология, икономика и дори педагогика.

Най-любопитните факти за Дмитрий Менделеев

1. Дмитрий Менделеев е роден в Сибир 

Малко известен факт е, че Дмитрий Менделеев е роден на 8 февруари 1832г. в Тоболск, Сибир. Той е най-малкото от седемнадесетте деца на учителя Иван Менделеев и Мария Менделеева, осем от които умират в ранна възраст. Неговият баща е професор, който преподава изобразително изкуство, политика и философия, но здравословен проблем води до ослепяването му, което се случва приблизително по време на раждането на Дмитрий.  През целият си живот той пътува из необятните земи на Русия и посещава големи градове като Москва и Санкт Петербург, за да получи по-добро образование.

2. Завършва образованието си в Санкт Петербург и става професор

Oще на 20-годишна възраст той вече проявява своя научен талант и вече е започнал да публикува собствени статии и трудове, като става учител в Крим през 1855г. Година по-късно Дмитрий Менделеев се завръща в Санкт Петербург където завършва образованието си и получава магистърска степен по химия. Страда от коварната болест туберкулоза, заради която му се налага често да работи от леглото си, а въпреки буйния си нрав, който му създава проблеми с неговите съученици и учители успява да завърши с най-висок успех в своя випуск.

3. Създаването на периодичната таблица на химичните елементи (1869г.)

Въпреки многото му постижения и до ден днешен той е най-известен с изобретяването на периодичната таблица на елементите, което той постига през 1869г. В нея той организира 56-те елемента, които тогава са известни, съобразно специален модел, който показва тяхната връзка по отношение на атомната маса и валентността им, като в момента техния брой е 118. Дмитрий Менделеев написва всеки един от тях на отделен лист хартия и започва да изброява техните характеристики, за да направи това, което много учени преди него не успяват.

4. Дмитрий Менделеев има два брака и шест деца

Дмитрий Менделеев сключва брак с първата си съпруга Феозва Лешчева през 1862г. като той трае само девет години, а след това се жени за Анна Иванова Попова. Той има шест деца от тях, сред които син и дъщеря с имената Владимир и Олга от първия си брак, а също още един син Иван, дъщеря Любов и близнаци от втория. Великият учен си отива от този свят на 72-годишна възраст след тежко боледуване от грип.

5. На негово име е кръстен химичен елемент и кратер на Луната

Постиженията му в сферата на химията са причината синтетичния химичен елемент менделевий да носи неговото име, което важи и за голям кратер на Луната, който може да се види и от нашата планета. Много университети, училища и престижни награди в Русия също са кръстени на него и така отбелязват подобаващо неговата впечатляваща кариера.