18 май – ден на Самарското знаме

18 май – ден на Самарското знаме

Публикувано от:

В стените на Иверския женски манастир звучи  молебен в памет на воините-освободили България. Тук те получаваха благословение преди битките. Това е историята на братските народи, която се помни и почита. Победата над османското иго полага началото на нова епоха. Епохата на свободата – живот без робски окови.

Самарското знаме  става основният духовен символ на единството. Сега свещеното платно се съхранява в Националния военноисторически музей на България. Иверският манастир пази неговото копие. Преди 140 години – 18 май 1877 – то е предадено на българските опълченци по време на войната с турците от кмета на   Самара Ефим Кожевников и губернатора Петър Алабин,  на чийто гроб всяка година  поднасят цветя.

Знамето  многократно е било на бойните полета. То наистина се смята за победоносно: войниците вярвали, че именно то е придавало сила и смелост в боевете. Денят на освобождението за  градовете побратими – Стара Загора и Самара – е един от най-важните в историята.

След сто години традициите са живи. Дружбата между  българския и руския народи е скрепена от  паметта на подвизите на войниците, а уважението към Самарското знаме  като флагман на историческата победа, расте всяка година.

Източник:

http://www.guberniatv.ru/news/v_oblastnoj_stolice_otmetili_den_samarskogo_znameni/