Храм „Св. Петка Българска“, издигнат със средства на Ванга край нейния дом в Рупите

Храм „Св. Петка Българска“, издигнат със средства на Ванга край нейния дом в Рупите

18 години от смъртта на Ванга

Публикувано от:

Стотици миряни от цялата страна, гости от съседна Гърция и Македония, от Русия и Украйна, пристигнаха  в Рупите, за да почетат паметта на пророчицата Ванга. За 18-тата годишнина от кончината на прочутата ясновидка на гроба й запалиха свещ много нейни близки и хора, на които тя е помагала.

89-годишният дядо Иван Гущеров, братов син на съпруга на Ванга – Димитър, всяка година не пропуска да дойде на гроба й. С вълнение си спомня за дните, в които е бил покрай нея. Той сподели, че Ванга винаги е съветвала да сме хора – честни и трудолюбиви.

Името й още приживе беше познато по целия свят. Руснаци и украинци я боготворят. На гроба и се срещаме със семейството на Александър Сьомченко от Украйна.

“Много,много години слушах от родителите си за нея. И сега се радвам, че можах да дойда тук”, сподели Елена Сьомченко.

Паметник на Ванга

Паметник на Ванга

Скулпторът проф. Емил Попов е автор на паметника на пророчицата в Рупите. Впечатлен е от безкрайната й човечност и това, че е била упование и надежда за много безнадеждни. Така я и извайва – седнала на стол по време на сеанс.

“В нея имаше нещо безгранично. Тя можеше да слезе до най-малкия човек, до човека, който е най-много до земята и да се вдигне най-много до небето”, заяви проф. Попов.

 Фондация “Ванга” учреди за първи път награда на нейно име. Ще се връчва на хора със заслуги към името и делото на пророчицата. Първи притежател стана петричкият поет Петър Баков.