16 от най-красивите произведения на руското народно творчество

Народното творчество е едно от нещата, което прави руската култура богата и неповторима. Рисувани предмети, играчки и изделия от плат купуват чужди туристи от цял свят за спомен от Русия.

Почти всяко кътче в Русия има свой собствен стил и вид на ръкоделието. В този материал са събрани най-ярките и известните сред тях.

Димковска играчка 

Руско народно творчество

 

Руско народно творчество1

 

Димковската играчка е символ на Кировска област, подчертаващ нейната богата и древна история. Тя е отлята от глина, след това изсушена, изпечена и изрисувана ръчно, като всеки път се създава уникален екземпляр. Не съществуват две еднакви играчки.

Жостовска живопис

Руско народно творчество3

 

В началото на 19 в. в едно от московските селца живяли братята Вишнякови, които били известни с украсяването и изрисуването на лакирани метални подноси, захарници, кутии, калъфи и др. Оттогава художествената живопис в жостовски стил започнала да набира популярност и да привлича внимание на изложби в Русия и в чужбина.

Хохлома

Руско народно творчество4

 

Хохлома е един от най-красивите руски занаяти, възникнал още през 17 в. в близост до гр. Нижни Новгород. Той представлява декоративно изрисуване на мебели и дървени съдове, на които се възхищават не само ценителите на руската старина, но и в цял свят.

Можете да се насладите  на сложно преплетените форми от ярко-червени плодове и златни листа на черен фон. Даже традиционните дървени лъжици, подарени и по най-незначителния повод, оставят приятен и дълъг спомен.

Городецка живопис

Руское народное творчество 5

 

Городецката живопис съществува от средата на 19 в. Ярки модели отразяват жанрови сцени, фигури на коне, петли, флорални орнаменти. Украсяват се мебели, врати, вретена и др.

Уралски малахит

руско народно творчество6

 

руско народно творчество7

 

Известните находища на малахит са в Урал, Африка, Южна Австралия и САЩ, но по цвят и красота никой не може да съперничи на уралския. Затова малахитът от Урал се смята за най-ценен на световния пазар.

Гусевски кристал

Руское народное творчество 8

 

Гусевски кристал може да се намери в музеи по целия свят. Традиционните руски сувенири, битови предмети, ястия за празничната маса, фини бижута, кутии за бижута, ръчно изработени фигурки отразяват красотата на руската природа, нейните обичаи и руски ценности. Особено популярни са изделията от цветен кристал.

Матрьошка

руско народно творчество9

 

Кръглолицата и пълничка весела девойка със забрадка и руска народна носия покори сърцата на любителите на народните играчки и красиви сувенири в цял свят.

Сега матрьошката е не просто сувенир и традиционна руска играчка, но тя се превърна и в скъпоценен обект на колекциониране, който може да струва скъпо.

Финифт

Руско народно творчество10

 

Руско народно творчество11

 

Стари брошки, гривни, висулки, стремително „навлязоха” в съвременната мода, не като нещо друго, а като накити, изработени в  техниката „финифт”- цветен емайл върху метал. Това е вид приложно изкуство, възникнало през 17 в. във Вологодска област.

Майсторите изобразявали на бял емайл флорални елементи, птици и зверове с помощта на многоцветни бои и краски.

Тулски самовар

Руско народно творчество12

 

В свободното си време работникът от Тулския оръжеен завод Фьодор Лисицин обичал да майстори различни произведения от мед, и веднъж изработил самовар. След това, неговите синове открили самоварно заведение, където продавали медни изделия, които придобили огромна популярност.

Самоварите били известни с разнообразните си форми.

Палехска миниатюра

Руско народно творчество13

 

Палехската миниатюра е едно особено, тънко и поетично виждане за света, което е характерно за руските народни поверия и песни. За изрисуването на миниатюрата се използват кафяво-оранжеви и синьо-зелени тонове и бои.

Този вид живопис няма аналог никъде по света.

Гжел

Руско народно творчество14

 

Гжел е град в Московска област, известен с добива на глина още от средата на 17 в. През 19 в. гжелските майстори започнали да произвеждат керамика и порцелан, като и до ден днешен с особен интерес се славят изделията, украсени в един цвят – синята гланцова боя се нанася с тънка четка за графично изрисуване на детайли.

Павлово-посадски шалове

Руско народно творчество15

 

Ярки и леки, женствените павловопосадски шалове са винаги актуални и модерни. Този руски народен занаят е възникнал в края на 18 в. в предприятието на с. Павлово, което по-късно се развива във фабрика, където се произвеждат копринени шалове с рисунки.

Днес оригиналните рисунки на шаловете се допълват от различни елементи, като ресни в различни цветове, и остават и до днес прекрасен аксесоар за всеки.

Вологодска дантела

Руско народно творчество16

 

Всички детайли на вологодската дантела са изработени  от плътна, непрекъсната, с еднаква широчина и плавно извиваща се ленена нишка. Те ясно се открояват на фона на елементи във вид на звездички и розетки.

Шемогодска резба по брезова кора

Руско народно творчество17

 

Шемогодската резба по брезова кора е традиционен руски художествен занаят. Орнаментите, изработени от шемогодските резбари наричат още „дантела от брезова кора” и се използва при производството на кутии, чинии, бутилки, кутии за цигари и др.

Орнаментите изобразяват флорални мотиви, кръгове, ромбове и овали, като могат да бъдат видяни и изображения на птици, архитектурни мотиви, а понякога даже и сцени от тържества.

Тулски пряник

Руско народно творчество18

 

Руско народно творчество19

 

Тулският пряник е руски деликатес. Без тези сладки и ароматни изделия в Русия не минава нито едно събитие-нито тъжно, нито весело.

Традиционната форма на руската сладка се придава с помощта на дъска с резбован орнамент.

Оренбургски шал (кърпа)

Руско народно творчество20

 

Шаловете са направени от смесица от коприна и влакна, подобни на кашмир или мохер. За първокласен шал се счита този, който премине следния тест – въпреки, че е твърде голям, той трябва да може да мине през годежен пръстен поради факта, че плетката е много фина. Тези шалове са ценени от жените по цял свят и са прекрасен подарък.

error: Съдържанието ни е авторско!