16 годишните Никита Соловьов и Юрий Атанасов спасиха жена от грабеж на 8 март в Бургас

16 годишните Никита Соловьов и Юрий Атанасов спасиха жена от грабеж на 8 март в Бургас

Публикувано от:

16 годишните Никита Соловьов и Юрий Атанасов са двамата младежи, които в късните часове на 8 март  демонстрираха невероятна смелост, опитвайки се да задържат извършителя на грабеж на дамска чанта, собственост на 27 годишна бургазлийка.

Момчетата чули викове за помощ около 21.50 ч. в района на административната сграда на бюрото по труда, разположена на бургаската улица „Копривщица” в к-с „Лазур”, като без колебание се втурнали да помогнат на изпадналата в беда навръх най-женския празник 8-ми март.

Забелязали посоката, в която побягнал нападателя и го последвали, като установили, че се е скрил под сребрист джип. Успели да го извадят из под автомобила, като му отнели ограбената чанта и я върнали на бургазлийката.

Това бил и момента, когато според думите на смелите Никита и Юрий, за пръв път почувствали страх, че непознатият може да е въоръжен и да ги нападне. Използвайки временното им колебание нападателят успял да избяга, но себеотрицанието, храбростта и желанието да помогнат на съвършено случаен човек, изпаднал в беда, за минути окичиха 16 годишните бургазлии с венеца на славата.

В двете училища на момчетата – СУ „Димчо Дебелянов” на Никита Соловьов и Руската гимназия — на Юрий Атанасов, през днешния ден не знаеха за героизма на учениците, но новината за тяхното благородство и смелост бързо се разпространи сред връстниците им.
Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов лично отличи 16 годишните младежи с поздравителен адрес, в който се казваше :

„От името на Ръководството на ОДМВР – Бургас и лично от свое име изказвам най-искрени благодарности за благородния жест, отправен на 08.03.2017 год. около 21.50 ч. в района на ул. „Перущица” в к-с „Лазур” спрямо непозната жена, станала обект на грабеж!
В резултат на бързите Ви и адекватни действия един опит за извършване на криминално посегателство е останал недовършен, но вярата в доброто и в човещината на хората у една жена се е засилила!
Именно за това Ви благодаря сърдечно, тъй като с инициативността си подпомагате основните постулати на МВР, защитаващи живота и здравето на гражданите и гарантиращи сигурността и законността в държавата!”

Никита и Юрий са неразделни приятели от около година и половина, като заедно тренират бойното изкуство кудо. Мечтата на родения на 13.02.2001 год. в Архангелск, Русия Никита Соловьов била да се състезава в тази дисциплина, но след получени спортни травми, останали единство любовта му към японското бойното майсторство и развитите при тренировките : смелост, себеотрицание и дисциплина. Никита споделя, че лесно е научил български език, въпреки че е в България само от шест години.

Неговият приятел Юрий също не се е ориентирал професионално, тъй като изчаква да види успеха си при завършването на Руската гимназия. Двамата обаче получиха покани лично от Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов да кандидатстват за полицейски служители след завършване на средното си образование, тъй като най-важните качества, нужни на полицаите – смелост, съобразителност, бързина и социална ангажираност, вече притежават!

Източник: Черноморски фар