На 64 години Божията майка напуска земния живот

На 64 години Божията майка напуска земния живот

15 август — Успение на Пресвета Богородица

Публикувано от:

Голяма Богородица, един от най-светлите християнски празници, е посветен на Божията майка и нейното Успение. Днес празнуват Мара, Мария, Милена, Мариан, Марияна…

Според преданието 15 август е денят, в който на 64-годишна възраст тя напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди това, архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си, в своето царство, за да властва вечно в него. Последното й желание е да види своите апостоли заедно. И тогава по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в пещера, която затварят с камък. Няколко дни по-късно го отварят – заради закъснелия апостол Тома, който искал да се поклони пред светицата. Намират обаче само плащаницата й.

Тогава апостолите я виждат в небесата и тя им казва: Радвайте се, защото съм с Вас през всичките дни.

На големия празник на трапезата добре е  да има прясна питка, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Борис Гуджунов пее, че всяка втора жена на света се казва Мария. Не се наемаме да твърдим, че това е съвсем вярно, но статистиката показва, че у нас Мариите са 130 000. Те са героини на най-много песни, стихове и фатални любови.