145 години от Освобождението на Разград

На днешния ден преди 145 години започна новият летопис на Разград в Третата българска държава, каза в словото си по повод 28 януари – Ден на Освобождението на града, кметът Денчо Бояджиев. Тържественият ритуал, посветен на празника, се състоя на площад „Възраждане”, мястото, където през 1878 г. населението на Разград е посрещнало руските войски, предвождани от княз Александър Дондуков – Корсаков. 

Пред събралото се множество хора на най-стария разградски площад кметът заяви, че продължава започнатата традиция на 28 януари Общината да посвещава годината на важни събития и личности, свързани с историята на града и родния Лудогорски край. „Обявявам 2023 г. за година на разградската духовност и култура – най-сигурният гарант за оцеляването и съхраняването на нашата национална памет“, посочи кметът.

Над 50 венеца на признателност бяха положени пред Мавзолея-костница и паметника на загиналите във войните разградчани от  общинската управа, областния управител, новите почетни граждани на Разград, държавни, културни и образователни институции, политически и обществени организации, признателни граждани.

Церемонията завърши с празнични илюминации. Присъстващите на тържествения ритуал имаха възможност да разгледат и иконите с ликовете на светците-войни Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, дарени от освободителите на Разград преди 145 години, които бяха изложени в Мавзолея-костница.

Празнична света литургия за Деня на Разград отслужи Русенският митрополит Наум

Празнична света литургия, благодарствен молебен и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци за Освобождението на Разград и България отслужи Русенският митрополит Наум. На владиката съслужиха архиерейският наместник отец Георги и разградски свещеници. На богослужението в храма „Св. Николай Чудотворец“ присъстваха зам.-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Полина Иванова, и секретарят на Общината Нели Добрева. Сред миряните бяха също областният управител Драгомир Златев, общински съветници, както и тричленната делегация от побратимения на Разград румънски град Кълъраш, водена от кмета Маруис-Григоре Дулче.

В своето поздравително слово след края на празничната литургия митрополит Наум каза, че българският народ свидно тачи паметта на дейците на Освобождението и почти век и половина почита паметта им, като е увековечил себежертвата им с многобройни паметници, улици и много други обекти. Той посочи, че десетки населени места носят имената на пълководци, войници и опълченци, извоювали с усилията си жадуваната от българския народ с векове свобода, а от тази традиция не прави изключение и Разград. 

От историческите хроники и спомени научаваме, че при освобождението на всеки град, хората се насочвали първо към храма, където се отслужвал благодарствен молебен за извоюваната свобода. Днес, 145 години по-късно, отново сме в храма да благодарим на Бога за този велик дар, изпросвайки мир и благоденствие за нашия народ“, допълни митрополит Наум.

Източник:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/397840-na-dneshniya-den-predi-145-godini-zapochna-noviyat-letopis-na-razgrad-kaza-po-p

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/397726-praznichna-sveta-liturgiya-za-denya-na-razgrad-otsluzhi-rusenskiyat-mitropolit-n

error: Съдържанието ни е авторско!