144 години от освобождението на Стара Загора

144 години от освобождението на Стара Загора

Публикувано от:

Стара Загора почете паметта на бранителите си

На 31-и юли жителите на Стара Загора почетоха паметта на защитниците на града си в Руско-турската Освободителна война – руските войници, офицери и българските опълченци, както и паметта на мирните жители, които са били зверски убити и изгорени заедно с града си от безпощадната турска войска. Изминали са 144 години, но няма как да се забравят или да се изтрият от народната памет тези събития. Под палещото юлско слънце на 1877 година в неравен бой с многохилядната турска армия защитниците на Стара Загора са показали пример на невероятна храброст и чест.

От спомените на опълченеца Мито Анков:

„Тази касапница стана все за Самарското знаме… То няколко пъти минава в неприятелски ръце и пак си го взимаха нашите. Загинаха мнозина за него, но го спасиха. Всеки опълченец съзнаваше, че след 500-годишно робство то беше първото знаме, което развя Българското опълчение, ядката на българската млада войска, и че ако то паднеше в плен, убиваше се куражът на българите и се зачерняше честта на България. Подполковник Калитин се закле в Плоещ, че ще умре, но няма да даде знамето в неприятелски ръце и наистина той честно устоя на думата си“.

В 10 часа сутринта членове на Националния съвет на НД Русофили и на „Руски клуб-Стара Загора” поднесоха цветя пред паметника на подп. Калитин под звуците на градския оркестър. Председателят Ирина Минева припомни на колегите си биографията на доблестния руски офицер. Много е важно, че в този зноен юлски ден – ден на преклонение и памет, до паметника имаше и много младежи. В тяхно изпълнение прозвучаха прочувствени стихове и песни. Същата вечер  на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора” се състоя тържествена градска церемония и заря в чест на героите.

Всеки от нас трябва да се старае да съхрани тази памет – историческата истина за боевете за Стара Загора, за напоената с кръв земя, за множеството жертви, за изпепеленият град, но и за това, че битката при Стара Загора е бойното кръщение на Българското опълчение – основата на бъдещата Българската армия. Че това е битка, увенчана със славата на невиждан героизъм!

Ирина Минева – председател на Областния съвет на НД Русофили и председател на СНЦ „Руски клуб-Стара Загора”