141 години от битката при Езерче, Разградско

141 годишнитата от битката при ЕзерчеРазградско, бе отбелязана достойно

 

В събота на 21 юли 2018 г. инициативен комитет от селото и областната структура на НД „Русофили”, организации и граждани отбелязаха 141 г. от битката край Езерче, Разградско. На мястото на това военно стълкновение има паметник и изграден параклис. Битката се води през Руско-турската освободителна война (1877-1878). На 14/26 юли 1877 г. 137-и Нежински Пехотен полк и 138-и Болховски Пехотен полк, подкрепени от артилерия и кавалерия, атакуват височините край селото. Битката прераства в уличен бой и завършва с руска победа.

 Специален инициативен комитет с председател полк. о. з. Гецо Гецов, областният координатор на НД „Русофили” Любомир Герганов и кметът на селото Хюсеин Хюсеинов и подготвиха всичко необходимо за тържеството.

 Събитието бе уважено специално от н. п. г-н Иван Пивоварчук като почетен гост от Генералното консулство на Руската федерация в Русе и зам обл. управител на Разград Евгени Драганов. За да засвидетелстват своята почит и да не се забравят паметта и историческото наследство присъстваха граждани от Разград, Исперих и селата Езерче, Гецово, Осенец, Цар Калоян и др. В събитието взеха участие дружество „Традиция“ и Войнски съюз „Васил Левски” от Русе, а също така и клуб „Земляки” – Разгарад представляващ живеещите тук граждани на руската Федерация. Присъстваха и ученици от ОУ ”Св. Паисий Хилендарски”-Езерче начело с директорката си Зюлейха Корман, които посрещнаха гостите с пита и шарена сол.

 Най-напред прозвуча химнът на Републиката, след което всички запалиха свещ в ръка, а свещенослужителите протойерей Цоньо Петров и протойерей Цоньо Илиев отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите в битката край Езерче  войни от частите на Източен отряд. Почетен караул от войници от дружество „Традиция” – Русе облечени във военни униформи стоеше през цялото време на тържеството до паметника. След началото на събитието и обръщението към присъстващите и вицеконсула  от водещия Димитър Петров, полк. о. з. Гецо Гецов разказа за събитията случили се юли месец 1877 г. Описа картината на бойните действия, убитите и ранените и значението на тази битка за по-нататъшния ход на войната. След едноминутно мълчание със сведени глави от присъстващите прозвучаха изстрели възпроизведени от войниците от „Традиция” в памет на загиналите, които са погребани на мястото на събитието. Параклисът недалеч от паметника е изграден от връщащите се от войната руски войници още през април 1878 г. През 1928 г. е извършено цялостно обновяване на постройката. Останките на руските воини са пренесени от предните си места в една могила, над която е поставен нов каменен обелиск. Там сега се намират костите на 178 воини от Болховския полк и 76 воини от Нежинския полк.

 Последва поднасяне в памет на загиналите венци и цветя от официалните лица, представителите на организациите и граждани. След това всички се пренесоха в центъра на село Езерче в специално подготвено заведение, за да приемат порция варено подсладено жито и парче пита „за Бог да прости” и да хапнат от приготвения рибен курбан.

 

Димитър ПЕТРОВ