140 години от Освобождението на Хасково

По покана на Национално Движение Русофили.

Делегация от Русия взе участие в тържествата по повод 

140-годишнината от Освобождението на Хасково

140 години от Освобождението на Хасково бяха чествани днес с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника-морена до църквата „Св.Богородица“.

Преди ритуала литургия отслужи ставрофорен иконом  Антоний Енев заедно с още трима хасковски свещеници.

В словото си кмета припомни значимостта на днешния ден за Хасково и важната роля на всички будители и ревюлюционери за Освобождението. „140 години вече живеем в един свободен  град, горди от своето минало и вярващи в още по-доброто си бъдеще“, – каза още кмета Добри Беливанов.

Венци и цветя поднесоха председателят на Общинския съвет Таня Захариева, областният управител Станислав Дечев, децата от трети клас на ОУ “Кирил и Методий“, патриотични и политически организации, граждани. В ритуала участваха части от формирование 52 740 и Духовия оркестър към Общината.

По покана на Национално Движение Русофили, във връзка с честването на  140-годишнината от Освобождението на Хасково, пристигна  делегация от административен район Чертаново на Москва. Делегацията бе водена от Павел Наркевич – депутат от Държавната Дума на Русия, Сергей Волков и Вадим Гавриленко – зам. управители на Район Чертаново. В нея бяха включени още Татяна Грудкина, специалист териториално селищно устройство, Яна Галченко – зам. генерален директор на Поклоннически център при Московската патриаршия и Стела Томушак – експерт в центъра. Гостите бяха съпровождани от Кристина Иванова от Национално Движение Русофили.

Кметът Добри Беливанов прие делегацията. От своя страна гостите благодариха за топлия прием и заявиха, че тук се чувстват у дома.

Делегацията от Московския район Чертаново бе посрещната  и от кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Bany

Преди да пристигнат в националния курорт гостите  посетили паметника на Альоша в Пловдив. „Моят баща и майка ми са участвали във Втората световна война и те са се запознали по това време, така, че за мен беше важно да отдам почит на воините, загинали в тази война”-  споделил Сергей Волков.
Чертаново е жилищен район в южната част на Москва с население от 170 000 души. Името е взето от село Чертаново, носещо името на първия заселник Федор Иванович Чертанов от Ярославъл, който е живял тук през 16 век.
През 1960 г. Чертаново, заедно с всички територии в границите на модерния Московски окръжен път, става част от Москва. В края на 70-те години започва строителството на жилищния квартал Образцово в Северно Чертаново. През 1980 г. Северно Чертаново се използва като олимпийско селище.

Източници:

http://www.haskovo.bg/article/9104/140-godini-ot-osvobozhdenieto-na-haskovo-se-chestvat-dnes

http://www.haskovo.bg/article/9106/kmetat-dobri-belivanov-prie-delegaciya-ot-administrativen-rayon-chertanovo-na-moskva

http://mbnews.eu/blog/category/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8/