1/3 от бунтовниците в Сирия споделят целите на ИД

Най-малко 15 бунтовнически групировки са готови да наследят Ислямска държава, ако тя бъде победена от водената от САЩ коалиция се казва в нов доклад, цитиран от Би Би Си.

Центърът за религията и геополитика, свързан с бившия премиер на Великобритания Тони Блеър казва още, че 60% от бунтовниците биха могли да бъдат класифицирани като ислямисти. Той твърди, че опитите на световните сили да направят разлика между умерени и екстремистки групировки са погрешни.

Западните страни засилиха въздушните си удари срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак. Но Центъра за религията и геополитика твърди, че най-голямата опасност за международната общност са групите, които споделят идеологията на Ислямска държава, но на които към момента не се обръща внимание. Според центъра става дума за около 100 000 бойци. „Западът рискува да направи стратегически провал, като се фокусира само върху Ислямска държава“, заявяват от центъра. „Побеждаването на ИД няма да сложи край на глобалния джихадизъм. Ние не можем да бомбардираме една идеология, но нашата война е с тази идеология.“

Ако Ислямска държава бъде победена, разпръснатите й бойци и други екстремисти биха могли да атакуват цели извън Сирия под надслов „Западът унищожи халифата“, предупреди центърът. Подобни групи биха могли да се конкурират за светлината на прожекторите, за да си гарантират вярност и финансиране.

От друга страна, по-малко от една четвърт от бунтовниците не се борят по идеологически причини, казва центъра и добавя, че много от тях са готови да се борят заедно с екстремистите и най-вероятно биха приели ислямистко политическо решение на гражданската война.

 

Източник: fakti.bg / Милена Трачева/.

error: Съдържанието ни е авторско!