13 необикновени сгради в Русия

Креативни къщи-стоножки, яйцеобразни и куполообразни “хижи” вече не са рядкост в Русия. Понякога дори отдалечените места удивяват със самобитни архитектурни творения. Руското издание “Моя планета” подбра няколко необикновени сгради в Русия.

Къща-купол в Новосибирск

В Сибир климатът е суров, там е студено и ветровито. Затова местните жители строят къщи, за които не са пречка нито студът, нито леденият вятър.

Местният художник Иван Дикин се вдъхновил от идеята за въздушен кораб. Той проектира и построи дървена куполообразна къща, която бързо се превърна в забележителност. Сибирският творец твърди, че необичайната “хижа” е изключително устойчива на ветрове и няма да помръдне дори при значителни разрушения.

Бялата кула в Екатеринбург

Тази кула няма общо с Гондор, но е много популярна в Екатеринбург. Тя се счита за неофициален символ на цяла епоха, а през 30-те години на миналия век уралската водна кула не е имала равна в целия свят: резервоарът й за вода за онова време е бил огромен. Прототипи на Бялата кула се срещат и зад граница – в Китай. В столицата на Урал кулата все още е популярна. С нейното име е назован ежегодният архитектурен фестивал, който се провежда в Екатеринбург.

Най-гъсто населените домове в Красноярск

Подковата носи щастие, а за жителите на микрорайона “Слънчев” в Красноярск тя служи и като щит от лошо време. Този район е известен с групата подковообразни сгради, които не само спасяват жителите от суровите сибирски мразове, а и са най-дългите и гъсто населени домове в града. В квартала “Слънчев” има пет такива сгради, всяка от тях има девет етажа, 16 входа и около 500 апартамента.

Домът-стена в Санкт Петербург

Разхождайки се из Санкт Петербург разбираш, че местните архитекти са решили да се пошегуват със случайните минувачи. Едно от доказателствата за това е къщата-стена на улица “Борова”, която от определен ъгъл изглежда като съвсем плоска сграда. Ако къщата се гледа в профил, се създава усещането, че тя е много тясна и няма място дори за един човек. Автор на тази шега е архитектът Кварт, по чиято идея е била построена сградата в началото на XX век.

Къща-кораб в Иваново

За разлика от други необичайни постройки, тази къща е добре позната на жителите на града. Говори се, че в съветско време, когато изпращаш писмо, е можело да напишеш “Град Иваново, Къща-кораб” вместо да си правиш труда да посочваш улицата и номера на дома.

Къщата е построена през 20-те години на миналия век, когато архитектурата и романтиката вървяха рамо до рамо с растящия град. Стъклените витрини на първия етаж повдигат къщата-кораб над земята, осеметажната кула имитира кърмата, острият край на къщата е носът на кораба, а балконите изглеждат като палуба.

Разкъсаната къща в Москва

Някога двете къщи са били едно цяло и носили името доходният дом на “Братолюбивото общество”. Обаче през 1941 година сградата пострадала сериозно по време на първите авиационни нападения върху столицата. В резултат къщата била разделена от зееща дупка. След това решили да реставрират само съхранилите се части на дома, затова сега една московска къща може да се намери по два адреса.

Сградата “Винена чаша” в Твер

Бизнес-центърът “Твер” първоначално бил построен с цел да служи като хотел за Олимпиадата през 1980 година. Това е една от най-високите сгради в града и не изглежда много устойчива. Неслучайно хората я наричат “винена чаша”, отстрани изглежда сякаш 22-етажният небостъргач е обърнат наобратно. Собствениците на бизнес-центъра твърдят, че не съществува опасност сградата да падне.

Музикалният театър “Бялото пиано” в град Ростов на Дон

Това, че пред вас има музикален театър, доказва архитектурата на сградата, приличаща на отворено пиано. “Бялото пиано” от стъкло и бетон се счита за паметник на културата. Строежът на сградата отнел 22 години и сега храмът на изкуствата е сред най-големите музикални театри в южната част на Русия.

Магазинът-фургон в град Кострома

Искате да разберете как се е чувствал Гъливер в страната на великаните? Тогава заповядайте в първият, единствен и най-голям магазин с името “Фургон”, който е в книгата за рекорди на Гинес. Особеността на магазина е в това, че той много прилича на истински камион – единствената разлика е в това, че е 20 пъти по-голям от оригинала. За нас, лилипутите, входът за супермаркета е в едно от колелата.

Домът на съветите в Калининград

Този гигант има много имена: “Закопан робот”, “Чудовище ” и дори “Спондж Боб”. Домът на съветите предизвиква у гражданите противоречиви чувства, все пак той е построен върху развалините на Кьонигсбергския замък. Вечер 28-етажната сграда прилича на говореща глава.

Новосибирският технопарк

Две сгради, които сякаш са свели глави за поклон, украсяват месния административен район. Кулите в технопарка украсяват идеалните пътища и зелени поляни, а в сградите са хората, отговорни за бъдещето на руската наука.

Къщата-яйце в Москва

Жителите на Москва отдавна наричат имението с необичайна форма на улица ”Машкова” “яйце Фаберже”. Този експонат привлича тълпи любопитни туристи. Въпреки формата си, “златното яйце” е жилищен дом. Първоначалният проект на сградата, създаден през 90-те години, е бил родилен дом.

Домът-кораб в град Боров, Кемеровска област

“Николаев ковчег” – така съгражданите наричат домът-кораб, построен от Николай. Творението си той видял докато сънувал и решил да го реализира. На борда на кораба, който бързо се превърнал в местна забележителност, се побрали баня, басейн, хол, спалня, детска стая и оранжерия.

Източник: fbr.bg

error: Съдържанието ни е авторско!