125 години опера в България

На първи ноември, Деня на народните будители, Националната опера представя „Борислав“ от Маестро Георги Атанасов – в чест на 125 години от началото на класическото изкуство у нас.

След триумфалното турне на трупата в Словения, Германия и Япония родната публика ще аплодира първата историческа музикална драма, сътворена в България. Тя е написана в чест на великия войвода на цар Иван Асен II. Либретото е на Николай Т. Попов по едноименната пиеса на Иван Вазов. Нейният успех през 1909 г. в София е изумителен. „Борислав“, пише в спомените си Симеон Радев, владее столицата, шествува победоносно по провинцията и дава на един иначе равнодушен към художествената красота народ шумно упоение. Бащите с романтично въображение кръщават децата си на името на Борислав.“ Въодушевен от пиесата на народния поет, Маестро Атанасов през октомври на 1910-а е готов с клавира на „Борислав“. Два месеца по-късно е завършена и оркестрацията.

Произведението е написано по типа на италианската Вердиева опера, има изградени силни конфликти и емоционални сцени, посветени на борбата за любов и власт, за надмощие на националните интереси над личните спекулации и интриги. Премиерата е през 1911 година – на 4 март на сцената на „Оперна дружба“. И като драмата на Иван Вазов има голям успех. Постановката е на Драгомир Казаков и в нея участват най-добрите. Днес, 104 години по-късно, „Борислав“ се завръща в първия оперен театър в страната. Режисьор е академик Пламен Карталов, диригент е Жорж Димитров, сценографията е на Борян Белчев и Пламен Карталов, автор на костюмите е Християна Михалева-Зорбалиева. Второто представление е на 8 ноември от 17 часа.

Източник: „Стандарт“.