12 юни – Денят на Русия!

12 юни – Денят на Русия!

Публикувано от:

Денят на Русия, отбелязван ежегодно на 12 юни, е много млад празник, но неговата история е не по-малко интересна от тази на уважавани дати, които присъстват в държавния календар от десетилетия.

12 юни може уверено да се нарече рожден ден на Руската федерация. През вече далечната 1990 г. именно на този ден е приета „Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР“. В онези смутни времена, предшестващи окончателното разпадане на Съветския съюз, започва своя нов път имаща дълга история и в същото време много млада държава.

През 1994 г., на 12 юни, е подписан указ от Б.Н. Елцин, който придава на този ден национално значение. 12 юни е Денят на Декларацията за държавния суверенитет на Русия. Така се нарича този празник до 2002 г. През 2002 г. празникът получава друго име и става известен като Ден на Русия.

Днес мнозина смятат този празник за нов, забравяйки за вековния исторически път на Русия да утвърди своята държавност, да спечели позиции  на мощна държава, простираща се от Тихия океан до бреговете на Балтийско море. Независимостта на Русия е резултат от упоритата работа и големите загуби на прадедите, резултат от военните подвизи на онези, които, без да щадят живота си, са защитили неприкосновеността на кордоните на страната.

Декларацията, приета на 12 юни 1990 г., става символ на възраждането на една обновена, различна Русия, която осигурява условията за изграждане на демократично общество.

Суверенитетът на Руската федерация е провъзгласен в името на висши цели – осигуряване на всеки човек на неотменимо право на достоен живот, свободно развитие и използване на език, а на всеки народ – в избраните от него национално-държавни и национално-културни форми.

Източник:

https://vseruss.com/novosti/rossiya-1/C-Dnem-Rossii-34640