12 души са ранени в резултат от обстрела на украинската армия на Горловка

Дванадесет мирни жители са били ранени в резултат на обстрела от страна на ВСУ вчера сутринта на централната част на Горловка, съобщи заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

„Общо са регистрирани 12 ранени. Стрелбата е произведена от артилерия 122 и 152 калибър“, каза той, като добави, че обстрелът се е водил от посока Майорск в северните покрайнини на Горловка.

По данни на представителя на министерството на отбраната на републиката, в една от разбитите сгради са се намирали бременна жена и шестгодишно дете. „Те са успели да се спасят. Преди снарядът да се взриви върху сградата, те са успели да се скрият при съседите“, разказа Басурин.

В този момент на мястото на обстрела се били и представителите на Съвместния център за контрол и координация за прекратяване на огъня, както и сътрудници на ОССЕ.

И най-малката провокация при това количество техника и сили, които Киев е струпал на линията на съприкосновение в Донбас, може да доведе до пълномащабни бойни действия, заяви пред РИА Новости председателят на Народния съвет на ДНР Андрей Пургин.

„Концентрирайки на линията на съприкосновение огромно количество техника и хора, които не са професионални военни, които са мобилизирани насилствено, тук всяка провокация може да доведе до пълномащабни бойни действия. Съмнявам се, че Порошенко ще даде директна заповед за настъпление, но то може да започне и без това. Ако съберете на едно място огромно количество оръжие и хора, много трудно е да се предположи, че то няма да стреля“, отбеляза Пургин.