145 свободна София

На 04.01.1878 г. в 10 часа сутринта, есаул Пьотър Степанович Бариш-Тищенко със своята Шеста сотня на Кубанския полк от състава на Кавказката казашка кавалерийска бригада атакува София, превзема конака, сваля турското знаме и на негово място издига знамето на Русия.

Час по-късно от с. Требич в града влиза и ген. Пьотър Черевин с бригадата. От север навлизат войските на ген. Николай Веляминов, а от изток войските на ген. Отон Раух, предвождани от ген. Йосиф Гурко.

София е свободна!

Същият ден в храма „Света Неделя“ е отслужена първата заупокойна служба в памет на загиналите и тържествен благодарствен молебен за освобождението на София.

Тържественият молебен се превръща традиция, която продължава вече 145 години!

Нека изразим нашата признателност и почетем подвига на Освободителите на София и на България – руските воини и българските опълченци!

Колеги,

Каним ви да се присъедините към традиционния благодарствен молебен, който ще бъде отслужен от 10:00 часа в храма „Света Неделя“, и към тържественото литийно шествие с поднасяне на цветя и венци на признателност пред паметниците на ген. Гурко и Цар Освободител.

От 11:00 часа с кратко тържество ще отбележим Освобождението на София пред паметника на Българския опълченец и ще поднесем цветя и венци на почит и благодарност.

 

С поздрав,                                                         Вл. Чучуев