110 г. от рождението на академик Лихачов

Днес се навършват 110 г. от рождението на академик Дмитрий Сергеевич Лихачов. По този повод представители на посолството на Руската федерация в България, РКИЦ и Национално движение „Русофили“ поднесоха цветя на паметника на руския филолог и културолог в софийския квартал „Обеля“.

img_4936
Снимки: Десислава Бонева

Официални гости на събитието бяха първият секретар на посолството на Руската федерация (РФ) в България Роберт Шестаков, директорът на Руския културно-информационен център (РКИЦ) Павел Журавльов, представители от Национално движение „Русофили“ и граждани, които бяха дошли да поднесат цветя и да почетат паметта на академик Лихачов.

„Скъпи приятели, от името на посолството ви поздравявам със 110 години от рождението на великия руски учен академик Дмитрий Сергеевич Лихачов, който е познат не само в нашата страна, но и по целия свят. Всички знаем колко близък е бил той с България, като назовава страната ви „Държавата на духа“, каза Роберт Шестаков.

img_4943
Снимки: Десислава Бонева

Лихачов е филолог и културолог. Развивал е дейността си през XX век, изследвал е старобългарската литература и най-вече делото на светите братя Кирил и Методий.