„Африканката“ от Джакомо Майербер

На 14 март от 19.00 часа на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата за първи път в София ще бъде представена операта „Африканката“ от Джакомо Майербер – съвместна продукция на Държавна опера – Стара  Загора и Дойче опер – Берлин, с партньорството на Жокер медиа.

„Африканката“, чиято българска премиера бе на 22 ноември 2019 в Стара Загора, е оценена високо от познавачите и публиката като историческо и най-значимото събитие в културния календар на оперна България. Постановката респектира със своята монументалност, атрактивна сценография, над 750 костюми, аксесоари и реквизит. Изключителен солистичен състав ще зарадва меломаните на 14 март – в ролята на Васко да Гама гостува румънският тенор Даниел Магдал с впечатляваща европейска кариера, участвал в постановката на Дойче опер – Берлин, в ролята на неговата португалска любима Инес ще се превъплъти брилянтното сопрано от Косово Беса Лугичи, а в ролята на индийската принцеса Селика зрителите ще видят великолепното мецосопрано Даниела Дякова. Участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера маестро Ивайло Кринчев. Световно признатата българска режисьорка Вера Немирова, определяна от международната критика като най-успешната жена – режисьор на своето време – винаги провокативна и задълбочена в своята работа, търси оригинални съвременни проекции в сюжета. За столичани и гостите на София е огромен шанс да се срещнат за първи път с драматичната приключенска история, разказана в рядко изпълняваната и в световен план гениална творба на Джакомо Майербер.

Билети за спектакъла на операта „Африканката“ можете да закупите от касите на НДК, онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.